Близо 4 млрд. долара глоба за разлива в Нигерия ще отнесе Shell

shell

Глоба в размер на 3,96 млрд. долара трябва да плати Shell на Нигерия за разлива, за който пое отговорност през 2011 година. Това реши нигерийският парламент.

Maritime.bg припомня, че при товарене на танкер от платформа бе допуснат разлив във водите на блок Бонга. Според данните над 40 хил. барела петрол са разляни в тези води. Образувалото се петно бе с площ 950 кв. километра.

Решението за глобяването на Shell идва няколко години след инцидента. Редица нигерийски агенции участваха в последващия процес по установяване на щетите и последиците за околната среда. Решението, което местният парламент взе обаче няма обвързваща сила. Това означава, че Shell може изобщо да не плати и долар за възстановяване на местните рибарски групи, които се оказаха основно засегнати от разлива. Последната дума ще има местният министерски съвет, които обаче много медии определят като обвързан със западни интереси.
Sh
Първоначално местните власти решиха, че трябва да глобят корпорацията с 11,5 млрд., но по-късно сумата падна почти три пъти.

Shell към момента отказват коментар, пише Ройтерс. Компанията обаче твърди, че е поела отговорност за разлива и е финансирала борбата с него, както и последващи действия за наблюдение и възстановяване на засегнатите райони.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие