ВВМУ отбелязва 105 години от рождението на своя патрон

VapВисшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ организира от 1 до 5 декември „Вапцарови дни“, с които ще бъде отбелязана 105-та годишнина от рождението на поета.

Днес от 11.00 ч. във фоайето на Фестивален и конгресен център – Варна ще бъде открита фотоизложба, посветена на живота и творчеството на патрона на ВВМУ Никола Йонков Вапцаров. От 15.00 ч. също днес в Планетариума на Морското училище ще се проведе беседа на тема „Чака ме светът” за влиянието на Вапцаров върху испано- и португалоезичната поезия. Беседата ще изнесе проф. Румен Стоянов – преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, писател, преводач, почетен професор на Бразилския университет.

2 декември ще бъде ден на „отворените врати“ във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, което ще посрещне ученици от варненски учебни заведения, граждани и гости. Те ще имат възможност да разгледат най-новите тренажори и симулатори, лаборатории и кабинети, където се обучават студенти и курсанти.

На 3 декември от 9.30 ч. до 16.00 ч. преподаватели, курсанти и студенти от Морското училище ще участват в образователната програма с ученици и студенти на тема „Моряк-поет-личност” във Военноморски музей – Варна.

На 4 декември от 14.00 ч. в зала „Вапцаров“ във ВВМУ ще започне спектакълът-рецитал, с участието на ученици от Общинския детски комплекс – Варна. По-късно същия ден ще бъде прожектиран документален филм за живота и творчеството на поета.

На 5 декември от 10.00 ч. в Пункта за базиране Варна ще започне церемонията по тържествено присвояване на име на учебния кораб-422. Кръстница на учебния кораб ще бъде старши лейтенант Станислава Стефанова.

Същия ден с тържествена церемония по полагане на венци и цветя пред паметника на Вапцаров в района на ВВМУ, която ще започне в 14.30 ч., ще бъде почетена паметта на поета.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент