ВВМУ отбеляза 105 години от рождението на Вапцаров

vvmu
В навечерието на 105-ата годишнина от рождението на Никола Вапцаров, Висшето Военноморско училище във Варна почете с тържествена церемония своя патрон. На военния ритуал пред паметника на поета в двора на училището присъстваха министърът на отбраната Николай Ненчев, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, областният управител на Варна Стоян Пасев, кметът Иван Портних, бивши и настоящи възпитаници на ВВМУ, а също и ученици, някои от които вероятно ще са част от следващото му поколение курсанти и студенти. Честването беше уважено задочно и от президента Росен Плевнелиев, чийто поздравителен адрес беше прочетен пред присъстващите.

Ораторите на церемонията не пропуснаха да отбележат, че годините прекарани от Никола Вапцаров в Морското училище са основен фактор във формирането на личността на великия български поет и антифашист, за когото „морето и машините“ са един от най-силните извори на вдъхновение.

Пред почетния караул от военни моряци своето слово произнесе и племенницата на автора на „Моторни песни“ Мая Вапцарова. 105 години от раждането на Никола Йонков Вапцаров се навършват на 7 декември.

Фото и текст: Народно дело

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Ивайло Гавраилов: Мотивацията ни е огромна, основен приоритет е да отпушим инвестиционния процес

Мотивацията ни е огромна, за да продължим с непрекъсната си комплексна работа, да надграждаме, да си поставяме все по-високи цели и с една по-уверена походка да посрещаме

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на