Военноморският музей представи традиционната изложба „Многото пътеки към морската история” (снимки)

IMG_8779
Изложба, представяща  постъпленията в музея от изминалата година бе открита в навечерието на Никулден във Военноморския музей. Събитието, превърнало се в традиционно през последните няколко години събра на едно място дарители, приятели и посетители на музея, които имаха възможност да видят подбраните 120 от общо 600 нови единици, влезли във фондовете през този период.

Интерес предизвикаха находките от морското дъно, които са част от работата на музея и ВМС  по съвместен проект, посветен на 100 годишнината от Първата световна война: подводно проучване за идентифициране и локализиране на плавателните съдове, жертви на войната в наши води. Това са части от оборудването на потопеният през 1916 г. пристанищен влекач „Варна”. Централно място в изложбата заема и винтът на първата българска подводница, чиито останки са открити на морското дъно през 2010 г. Отличия, униформи, лични вещи, навигационно и хидрографско оборудване, картини, снимки и документи разкриват разнообразието от пътища и източници, създаващи общата картина на българската морска история.
IMG_8779
Историята на отделни предмети, свързани с лични биографии и исторически събития разказаха присъстващи дарители, които получиха свидетелства за дарение,  в знак на признателност за приноса в опазване на морското историческо наследство на България.

Директорът на музея д-р Мариана Кръстева връчи и специална грамота на  Командването на Военноморските сили, които са един от най-големите дарители.

Изложбата ще остане в зала „Морски сговор” до 31 януари 2015 г.
IMG_8781
Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация

Модерна рибовъдна ферма създадоха по Програмата за морско дело и рибарство в язовир „Клокотница“

От традиционно рибно стопанство, каквото представляват всички зарибени вътрешни водоеми, наемателят на язовир „Клокотница“, „Водно строителство - Хасково“ АД, успява да създаде и

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент