Накъде духа мистралът

mistral

Вятърът мистрал, който през пролетта безчинства в Прованса и долината на Рона, се образува при срещата на атлантическия антициклон и северноморския циклон. Той има такава сила, че изкоренява дървета. Френският хеликоптероносач със същото име не посрами адаша си, пораждайки дълбок конфликт на интереси.

Предаването на първия кораб на Русия е отложено заради нестабилността в източната част на Украйна. Неуспешно завършва най-интересният експеримент по изграждане на военностратегически отношения между Русия и една от ключовите страни на НАТО.

За това дали му трябват на руския флот „Мистрали” се чуха различни мнения – и преди, и след сключването на сделката. Сега е очевидно, че идеята е била изключително политическа, само косвено свързана с реалните задачи в областта на отбранителната способност на Русия.

Тогава, на фона на дълбокото взаимно недоверие между Русия и западните страни, възникна идеята да се бетонират отношенията с търговски интерес, който би създал ситуация на положителна взаимна зависимост. При това не в традиционния енергиен отрасъл, и дори не просто в машиностроенето, а във „светая светих” – военнотехническата сфера.

Русия намери партньор във Франция и договорът за доставката на „Мистралите” беше подписан. Но след три години на фона на острия конфликт между Русия и Запада заради Украйна „Мистралът” се превърна в тежко главоболие за Париж. Опитите му да докаже, че доставката на съвременните хеликоптероносачи не противоречи на твърдата линия на Франция, която осъжда агресията на Русия, се превърна в подобие на комедийно шоу.

Целият свят наблюдава как Париж се мята между „парите” и „принципите”, подлагайки се на остракизма на източноевропейските съюзници на НАТО и неприкрития натиск на Вашингтон.

Русия няма намерение да помогне на Франция с чест да излезе от така създалото се положение. В посткримския свят Москва изобщо не възнамерява да разчита на държавите от НАТО, че по някакъв начин това засяга нейната сигурност.

Нещо повече, под въпрос се оказа принципът, който се появи още по време на „студената война” – че бизнесът служи като амортисьор на политическите противоречия. Сега те са по-скоро оръжие.

Активността на Саркози и Оланд в посока на Русия преди украинската криза имаше за цел да активизира деловите връзки, за да догони, а там, може би, и да изпревари Германия. В Париж винаги с лека ревност са гледали на успехите на Бон/Берлин, чиито отношения с Москва от 60-те години стояха върху мощната основа на интересите на германските износители на източния пазар. Сега  и това се променя.

Украинската колизия показа, че германският бизнес, който е недоволен от санкциите, е принуден да отстъпи от твърдия курс на Ангела Меркел. Тя се ръководи от съображения за „друга Германия” – онази, която има намерение да играе водеща роля в Европа, а не просто да бъде „касиер за всички”.

Франция няма да се реши да тръгне срещу мнението на консолидирания Запад. Русия пък бързо се преориентира към Китай и другите азиатски партньори, губейки интерес към европейското футболно игрище.

Символично е, че вчера в Москва за първи път допуснаха – „Южен поток” може и да не бъде построен (към момента на написването на статията Русия се отказа от строителството на „Южен поток” – бел. ред.). Ако в Европа руското енергоснабдяване се възприема като подривен инструмент, а на изток пазарът е готов да поглъща все повече и повече, интересът на Москва към хитрите игри с правителствата на София, Будапеща или Виена неизбежно ще спада.

И това вече не е просто редуване на циклон и антициклон, това повече прилича на фундаментална промяна на климата.

Фьодор Лукянов, ГАЗЕТА.ru

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент