Кораб Elga-1 е вече във Варна (снимки и видео)

DSC_0022
Успешно приключи буксировката на кораб Елга – 1. Плавателният съд бе буксиран от два кораба на „Мултрашип“, а в маневрата в Пристанище Варна бе подсигурена от още два влекача.

„Предстои да бъдат направени подводни огледи“, коментира пред Maritime.bg директорът на ДМА – Варна, к.д.п. Валентин Енчев. Той наблюдава операцията и влизането на кораба в района на бъдещата трафик кула. Капитанът коментира, че взаимодействието между салвидж екипа и властите е било отлично и оцени положително развитието на ситуацията с авариралия кораб.

„След огледите ще се търси вариант за разтоварване на товара, а след това застрахователят ще вземе решение за последващите действия“, коментира още к.д.п. Енчев.

Снощи около 1940 ч. екип водолази на варненска фирма е успял да ограничи нахлуването на вода в машинното отделение на плаващия под руски флаг кораб. Водолазите са подсигурявани от специализирания кораб „Номад“, който също бе включен в операцията.

[btn link=“http://www.maritime.bg/elga-1″ color=“aqua“ size=“size-l“ target=“_blank“]ВСИЧКО ПО ТЕМАТА СЪС СНИМКИ И ВИДЕО[/btn]

DSC_0046

Кораб ELGA – 1, плаващ под флага на Русия,  подаде сигнал за бедствие късно вечерта на 3 декември. Рано на следващата сутрин 13-членния екипаж напусна борда на построения през 1991 г. кораб. Моряците бяха евакуирани от снабдителния кораб SEA SPIDER.

ELGA-1 е построен през 1991 г., плава под флага на Руската федерация. Корабът е с дедуейт 6277 тона. Мениджър на плавателния съд е базираната в Темрюк –  Maritime Cargo Shipping Co Ltd.

Снимки: Иван ИЛЧЕВ, Maritime.bg

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за