Сомалийски пирати осъдиха Франция, ще им платят десетки хиляди евро обезщетение

Снимка: Румен Сарандев, Maritime.bg
Снимка: Румен Сарандев, Maritime.bg

Франция ще плати обезщетение на сомалийски пирати заради забавен процес. Това разпореди Европейският съд по правата на човека. Франция ще трябва да плати десетки хиляди евро защото не е обвинила заловените пирати в рамките на 48 часа. Именно това закъснение е нарушение на Европейската конвенция за правата на човека.

Пиратската група, която ще получи безпрецедентното обезщетение е известна с атаката и отвличането на два съда, плаващи под флага на Франция. 9-членната група сомалийци е сигурният нападател на френски пътнически кораб и яхта. Става дума за два отделни случая, които бяха регистрирани през 2008 година.

Групата бе заловена от френски боен кораб. Пиратите бяха задържани на борда му, а след това бяха прехвърлени във Франция за съдебен процес. След пристигането им в страната, те престояха 48 часа в полицейско управление, без да им е повдигнато обвинение. След този период мъжете бяха обвинени в пиратство и нападение на двата съда, което е създало предпоставки за инцидент и убийство на членове от екипажите на двата съда и техните пасажери.

Според правителството на Франция, 48-часовото полицейско задържане е било необходимо за нужните на разследването.

Съдиите в Европейския съд по правата на човека обаче не приеха това. Според съда разпоредбата за „навременно“ обвинение е в сила от момента на задържането на пиратите от френските военноморски сили.

Франция трябва да плати на всеки от пиратите между 2000 до 5000 евро за „морални щети“, включително между 3000 и 9000 евро на човек за съдебни разходи.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за