Русия е отказала достъп на кораба, който спаси моряците от Elga-1

ELGA_1
Русия 
е отказала достъп до нейно пристанище на кораб SEA SPIDER, който спаси моряците от бедствалия съд ELGA – 1, научи Maritime.bg. 

Час и половина след подаването на сигнал за бедствие и напускането на ELGA – 1 от нейния екипаж, в района на инцидента пристига плаващият под флага на Маршаловите острови специализиран съд SEA SPIDER. Той е останал около 2 часа в района преди да успее да евакуира всички 13 руски моряци от ELGA – 1.

Кораб SEA SPIDER, който спасява руските моряци от бедстващия ELGA - 1
Кораб SEA SPIDER, който спасява руските моряци от бедстващия ELGA – 1

В последствие корабът се насочва към пристанище Новоросийск, но му е бил отказан достъп до порта. Руските власти не допускат съда, въпреки че на борда му има бедствали руски граждани.

Интерес факт е, че екипажът на SEA SPIDER е съставен също от руски моряци.

Според запознати причината е, че корабът е ангажиран по проекта „Южен поток“. Руската федерация е отказала достъп и на други специализирани кораби, след заявката на държавния глава Владимир Путин, че проектът е спрян.

[btn link=“http://www.maritime.bg/elga-1″ color=“aqua“ size=“size-m“ target=“_blank“]ВСИЧКО ПО ТЕМАТА СЪС СНИМКИ И ВИДЕО[/btn]

Кораб ELGA – 1, плаващ под флага на Русия,  подаде сигнал за бедствие късно вечерта на 3 декември. Рано на следващата сутрин 13-членния екипаж напусна борда на построения през 1991 г. кораб. Моряците бяха евакуирани от снабдителния кораб SEA SPIDER. Два дни по-късно корабът бе буксиран до Варна, където ще бъде разтоварен, а по-късно и ремонтиран.

ELGA-1 е построен през 1991 г., плава под флага на Руската федерация. Корабът е с дедуейт 6277 тона. Мениджър на плавателния съд е базираната в Темрюк –  Maritime Cargo Shipping Co Ltd.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за