Младежи в неравностойно положение ще се обучават в безплатни морски курсове

koraboplavane
40 момичета и момчета в неравностойно положение, от социални домове или такива от ромски произход ще преминат обучение в поредната Морска академия на клуб „Приятели на морето“. Към момента за безплатните курсове са се записали 13 кандидати от Варна и областта. Това съобщи за Moreto.net Дарина Иванова от общинския отдел по младежки дейности.

Обучението ще е по две морски специалности – капитанско право до 40 брутотона и водолазна правоспособност. През януари е предвидено да започват три курса за водачи на малки плавателни съдове, а през летните месеци ще стартира и обучението за водолазна правоспособност, уточни Иванова.

Според експерта, кандидатите биват набирани както от социалните институции в града, така и чрез бюрата по труда. Курсовете са насочени и към ученици в горен курс, за които се знае, че са от семейства в неравностойно положение, както и към младежи от ромски произход. Причината е, че в повечето случаи тези хора живеят в социална изолация, нямат подходяща професионална квалификация и изпитват трудности за интеграция в обществото.

Интересът към програмата винаги е бил много голям, признава Дарина Иванова и добавя, че този път подборът ще продължи до януари. Финансирането за поредната Морска академия е в размер на 38 000 лева. Парите се осигуряват чрез Програмата за подкрепа на неправителствени организации от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Около 100 социално слаби младежи от Варна вече са започнали работа като моряци и водолази благодарение на безплатното обучение. От 2000 година досега близо 300 момичета и момчета в неравностойно положение са получили шанс за реализация в професията. Много от курсистите от години работят в чужбина. Голяма част от момчетата са се реализирали като водолази в Норвегия. Наемат ги основно за подводно строителство, ремонти на кораби, обслужване на ферми и съоръжения, поясни Дарина Иванова. Немалко са и бившите курсисти на Академията, които пътуват като моряци на кораби под български и чуждестранни флаг.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

За момента не са установени отклонения в качеството на водата на Черно море край Украйна

Разрушаването на стената на Каховската ВЕЦ на 6 юни 2023 г. заплашва с негативни последици за екосистемата на Черно море. Поради наводняването на крайбрежните зони има голяма

Evil Woman води след първия състезателен ден на Varna Channel Cup, днес яхтите влизат в канала море – езеро

Купата за канала, предлага днес на варненци невероятно зрелище, в което близо 40-те участващи яхти влизат в единствената за България, а и една от малките по света, канални