Доставят катера за мониторинг и заснемане на речното дъно

kater-dunav
Нов катер ще изследва дъното на река Дунав в българския участък. Той ще бъде доставен в Русе до края на следващата седмица. Плавателният съд е купен по проекта за изграждане на Речната информационна система, припомня БНТ.

Плавателният съд вече е готов. Той е построен в завод на един от гръцките острови. В края на ноември катерът с дължина 12 метра и широчина 4 метра е спуснат на вода. Направени са и първите изпитания, а преди това е била монтирана и апаратурата, която ще обследва речното дъно и ще го заснема.

Катерът ще бъде оборудван с многолъчев ехолот, който ще дава възможност да се проследи и заснеме профила на речното дъно и какво е разположено върху него, за типа на речните седименти от естествен и изкуствен произход, каза капитан Георги Иванов – директор на Дирекция “Ръководство на корабния трафик по река Дунав” към ДП “Пристанищна инфраструктура” в Русе.

Катерът ще пристигне в Русе в края на идната седмица. За тогава е насрочено и откриването на сградата, в която ще работи Речната информационна система БУЛРИС.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент