Русия уведоми ЕС за спирането на „Южен поток“, искаме газов хъб на Черно море

iujen-potok
Еврокомисията е получила потвърждение от Русия, че „Южен поток“ е спрян. Според съобщение на пресслужбата на ЕК това е потвърдил министърът на енергетиката на Русия Александър Новак в телефонен разговор със заместник-председателя на ЕК по въпросите на енергийния съюз Марош Шевчович. Руският президент Владимир Путин заяви на 1 декември при посещението си в Турция, че Русия няма да реализира проекта „Южен поток“.

Европейската комисия ще представи в началото на януари работна група по гарантирането на енергийната сигурност на бившите страни – участнички в проекта „Южен поток” – Австрия, България, Унгария, Гърция, Италия, Румъния, Словения и Хърватия. В рамките на работната група ЕК възнамерява да „активизира усилията на страните от Централна и Югоизточна Европа“ за диверсификация на доставките на газ и строителство на двустранни газопроводи от Северна към Южна Европа. Това съобщи пресслужбата на ЕК след телефонен разговор на зам.-председателя на ЕК по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак, който е потвърдил отказа на Руската федерация от „Южен поток“.

Разговорът се е състоял в развитие на министерската среща в Брюксел на бившите страни от „Южен поток“ на 9 декември, участниците в която в частност предположиха, че решението на Русия не носи окончателен характер и помолиха Шефчович да „получи разяснения от руската страна“. Сега, когато разясненията са получени, предстои ЕК да оглави работата на високопоставена работна група за търсене на нови решения за обезпечаване на енергийната сигурност на тези държави.

„Сега ще интензифицираме работата със страните от Централна и Югоизточна Европа по формиране на единен газов пазар и диверсификация на източниците на доставки на газ. Такава е задачата на бъдещия енергиен съюз, който е приоритет за новия състав на Еврокомисията“, подчертал Шефчович.

Участниците в срещата на 9 декември определиха за това следните направления: работа по реализация на проекта за „Южен газов коридор“, състоящ се от няколко газопроводи, преминаващи на юг от Русия през Кавказ и Турция към находищата в Каспийско море; строителство на терминали за втечнен газ; разработване на газови находища в шелфа на Черно и Средиземно море; създаване на „система от вертикални газопроводи“ между Югоизточна и Централна Европа.

Работната група ще трябва да определи приоритетите на тези дейности и да прецени ориентировъчната им стойност, която ще се изчислява в десетки милиарди евро, посочва ТАСС, цитирана от ЕкипНюз.

Европейската комисия да финансира изграждането на газов хъб в България. Това обмисля да предложи на Брюксел българското правителство, става ясно от стенограма на заседанието на министрите. Идеята е оттам да се разпределят газови доставки до останалата част от Европа.

От стенограмата става ясно, че по време на заседанието премиерът Бойко Борисов е предложил хъбът да бъде изграден „там, където излиза тръбата на „Южен поток“, предаде econ.bg.

„Даваме им огромната възможност вместо всички държави поотделно да се събираме, Европейската комисия плаща за този хъб, правим във Варна разпределителния център по енергийния съюз и сме номер едно диверсифициращи Европа. Руснаците да си докарат „Южен поток“, ние нямаме ангажимент към тръбата до нашите граници, да си я построят, ще им съдействаме,  и от там си взимаме газта“, казва пред министрите Борисов.

Идеята на премиера е в газовия хъб да влиза освен газ по тръбата от Русия, така и втечнен газ от Гърция, Израел или Катар и собствен добив.

„В този хъб ние можем да вкарваме нашия газ, която си взимаме или си добиваме в Черно море от „Галата“, дай Боже от „Силистар“, от „Терес“, от „Хан Аспарух“, от Ловеч и от други места“, казва Борисов.

Затова той предлага на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев да изпрати писмо до комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, с което да го запознае с българската идея.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пък посочва, че „Набуко“ е одобрен от ЕС и с развитието на ситуацията около „Южен поток“ може да бъде съживен.

Никой не може да ми каже, че в натовска Турция газта като дойде е добре, а когато дойде в България е зле“, коментира премиерът пред министрите.

Той припомня още, че Турция не е транзитираща страна за руския газ, а купува суровината на границата си и оттам я препродава на трети страни.

Maritime.bg – Свят

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя изложбата „По пътя към българското Освобождение“ по случай 3 март

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове. Художествени и документални