Община Варна опази подводница „Слава“, фирма я искала за скрап

podvodnica-slava-vms
Частна фирма е депозирала молба до кмета на Варна Иван Портних с искане да закупи изведената от експлоатация подводница „Слава“. Това стана ясно от последното заседание на комисията по „Собственост и стопанство“ към Общинския съвет в града, предаде Черно море. „Слава“ бе дарена на общината преди време с идеята тя да бъде превърната в музей на военното-подводно дело у нас.

Самото поставяне на въпроса за продажбата на подводницата хвърли в смут комисията „Собственост и стопанство“ към варненския общински съвет. Съветниците единодушно решиха да откажат продажбата, около която има няколко странни обстоятелства, които така и не бяха напълно изяснени, пише Петел.

Предложението на „Бон Марин Интернейшънъл“ е отправено още през май и не е ясно защо излиза на бял свят чак сега. Освен това, в него се говори за подводницата „Надежда“, а община Варна е собственик на другата стара българска подводница – „Слава“, като плановете  за новия музей са тъкмо за нея. Не е ясно дали става въпрос за елементарно объркване, тъй като двете пенсионирани бойни подводниците са еднотипни. Maritime.bg припомня, че подводница „Надежда“ беше провлачена и нарязана за скрап на турско корабно режище в началото на август. Операцията бе осъществена именно от „Бон Марин“.

Около 2,5 млн. лв. ще струва на местния бюджет превръщането на подводницата в музей. Това са показали предварителните разчети на общинските финансисти – средства, с които местната власт не разполага, припомниха общинските съветници.

От частната фирма предлагат да закупят подводната лодка, за да оползотворят някои резервни части и механизми. „Имайки предвид дългогодишния си опит в морското дело, Ви уверявам, че всичко останало е подходящо само за скрап и рециклиране“, коментира в писмото си до кмета собственикът на акционерното дружество.

„Историята на Варна и на военното подводно дело не е за рециклиране“, възропта остро Станислав Иванов, цитиран от Черно море. Неговото изказване бе подкрепено и от останалите членове на комисията по „Собственост и стопанство“, които единодушно отхвърлиха искането на частната фирма и обявиха желанието си за бъдещото превръщане на „Слава“ в музей на военното подводно дело у нас.

Обсъждането на въпроса за евентуална продажба на последната българска военна подводница предизвика незабавна реакция от лидера на БСП – Варна Борислав Гуцанов, който поде инициативата за превръщането й в музей в периода, когато беше председател на общинския съвет. Той заяви, че внасянето на въпроса за обсъждане от кметската администрация само по себе си говори за пълна неадекватност. Според него е срамно и че нищо не се прави за експонирането на „Слава“. „Минаха повече от пет години, откакто получихме подводницата, но нищо не се случва. Ако управляващите в общината работиха както трябва, тя вече можеше да се е превърнала в една от най-големите атракции на града ни. Това, че не правят, говори само за едно – че изобщо не трябва повече да управляват Варна, тъй като остават напълно откъснати от морето и морския характер на града ни“, коментира Борислав Гуцанов, цитиран от Петел.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент