САЩ изпращат риби-роботи във вражески води (снимки)

Silent Nemo testingНов безпилотен апарат ще влезе в състава на американския флот в близките години. Преди дни амерканските военни тестваха за първи път нов концептуален робот. По външни характеристики той много наподобява голяма риба. Освен това роботът имитира много добре движенията на водните обитатели.

Робо-рибата носи името „GhostSwimmer“ и е част от грандиозния проект на американския флот „Silent NEMO“, който трябва да създаде редица безпилотни апарати, които да изглеждат и да имитират морски обитатели.

Новата робо-риба успешно е доказала своите качества. Роботът е предавал постоянно данни за теченията, температурата на водата, хидрометеорологичната обстановка, в която се намира, както и много други засекретени данни за целите на мисията си.

„Този робот ще осигури безопасността на нашите водолази при изпълнение на редица мисии“, коментират от флота. Роботът тежи около 50 килограма и има дължина от близо 2 метра. Прототипът е успял да достигне дълбочина близо 100 метра.

„Този робот плува точно като риба и разполага с уникална система за задвижване и управление“, коментират от флота.

Робо-рибата може да работи самостоятелно – за дълги периоди от време, а при необходимост може да се управлява от лаптоп.
Silent Nemo testingMaritime.bg – Любопитно

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини