Кметът на Варна за отварянето на пристанището: Царят дава – пъдарят не дава

Свилен Крайчев: Тази ситуация не е от вчера

порт-варна
Царят дава – пъдарят не дава. С тези думи кметът на Варна Иван Портних определи ситуацията с дългоочакваното отваряне на Пристанище Варна към града. Изявлението си кметът направи в социалните мрежи дни след като официално бе открита „Зоната за обществен достъп“ на Пристанище Бургас.

Иван Портних, кмет на гр. Варна
Иван Портних, кмет на гр. Варна

„Варна има готов проект за отваряне на пристанището в зоната на Морска гара от поне 2 години. И – нищо. Стигнахме до класическата ситуация „Царят дава – пъдарят не дава“. Имаме одобрението на правителството да реконструираме и превърнем в зона за разходки и атракции първо и второ кейови места, върху които от години няма товаро-разтоварни дейности. В същото време срещаме отпор от чиновници и местни институции“, коментира варненският кмет.

Според него Пристанище Варна генерира над 50% от приходите на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Бургас, а не Варна получават 12 млн. за Морската си гара. А сумата, необходима за Варна, е в пъти по-малка„, коментира задочно Портних думите на министърът на транспорта Ивайло Московски, че за бургаското пристанище ще бъдат осигурени 12 млн. лева.

„Приключваме една година с небивал ръст в броя на круизните кораби, посетили Варна (40 круизни кораби, които доведоха тук близо 25 000 туристи). Да, това е конюнктурно увеличение, заради ситуацията в Украйна. Но сега е моментът това от „случайност“ да се превърне в трайна тенденция. Защото, без да подценявам Констанца, но какво имат да покажат на туристите там? Въпреки това посрещат над 100 пасажерски кораба годишно. Това са над 200 хиляди туристи. Пресметнете сами колко могат да похарчат тези хора за ден във Варна – в местните ресторанти, магазини, за таксита, автобуси, музеи и атракции. Естествено, че това, което Варна предлага като туристическа дестинация е повече от Констанца – Римските терми, Катедралата, Археологическият музей, Аладжа манастир, Побити камъни, Дворецът в Балчик, Музеят на мозайките в Девня, крепостта „Овеч“ в Провадия и Мадарският конник, раннохристиянската църква в местността „Джанавара“, манастирът в „Караач теке“… Имаме много неща, с които да заинтригуваме туристите, трябва само да им създадем условия да стигнат до тук“, заключава градоначалникът.

Свилен Крайчев / Снимка: Валентин Димитров
Свилен Крайчев / Снимка: Валентин Димитров

Междувременно, също в социалните мрежи, бившият вече заместник-генерален секретар на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество Свилен Крайчев коментира, че ситуацията не се развива от сега.

Още първият мандат на ГЕРБ бяхме подготвили всичко. И аха-аха да отворим зоната, тогавашния кмет, който поддържаше проекта до него момент, се извъртя и всичко замря. Сега, при правителсто на ГЕРБ, при кмет на ГЕРБ, при областен на ГЕРБ и това да не става, просто нямам думи„, коментира ексдепутатът от управляващата партия.

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя изложбата „По пътя към българското Освобождение“ по случай 3 март

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове. Художествени и документални