САЩ и Русия ще работят заедно за развитието на Северния морски път

severen-morski-pat

САЩ внимателно следят развитието на пристанищната и специализирана инфраструктура, която строи Руската федерация по своята северна морска граница. Това заяви адмирал Робърт Пеп, бившкомандващ Бреговата охрана на щатите и настоящ представител по въпросите на Арктика в Арктическия съвет.

„Русия активно строи нови пристанища и специализирана инфраструктура за търсене и спасяване в арктическата зона“, коментира адмиралът. В момента 4000 мили от крайбрежието на Русия се освобождават от леден плен, според него. „Някои обекти имат двойно предназначение – цивилно и военно“, твърди Пеп. Той все пак отбелязва, че Русия има право да твърди същото, ако например САЩ построи база на Бреговата охрана в Бероу.

В тази връзка адмиралът заяви, че САЩ трябва да бъдат готови да продължат сътрудничеството с Русия в рамките на Арктическия съвет. Пеп подчерта това в изявление по време на изслушването в долната камара на Конгреса на САЩ. Адмиралът изтъкна още, че Северният морски път е изключително важен за щатите и съвместно с Русия корабоплаването по него трябва да се подсигрява, въпреки водената политика, заради кризата в Украйна.

„Скептнично гледаме на някои техни проекти, но е съвършено правилно да строят обекти за осигуряване на евентуални спасителни операции на море и реагиране срещу замърсяването на околната среда”, подчерта адмирал Пеп. От думите му стана ясно още, че му предстоят посещения в Москва и скандинавските страни, на които ще бъде обсъдено развитието на корабоплаването в тези води, както и осигуряване безопасността на околната среда.

Арктическият съвет е създаден през есента на 1996 г., в него влизат осем държави (Канада, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия, Русия, Швеция и САЩ) и Европейският парламент.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент