Сомалийски пирати осъдиха Дания, изплащат им близо 30 хил. евро

piratstvo-somaliya
Дания ще изплати компенсации на 9-членна пиратска група, направила опит да отвлече през ноември 2013г. кораб TORM KANSAS, плаващ под флага на страната.

Всеки един от сомалийците ще получи обезщетение за „неоправдано дълго задържане“ в размер на близо 3,500 евро. Сомалийците са били държани в продължение на повече от пет дни преди да им бъдат повдигнати обвинения, което е в разрез с конституцията на Дания, се казва в съобщение на датското държавно обвинение.

На 10 ноември м.г. спомагателният кораб от ВМС на Дания ESBERN SNARE залови пиратската група при опит за отвличане на кораб TORM KANSAS. Предполага се, че групата е участвала в нападението и на друг плавателен съд. Пиратите остават задържани на борда на ESBERN SNARE в продължение на 13 дни. Именно това е ключът на защитниците на сомалийците. „Нарушено е тяхното основно право да бъдат изслушани пред съдия, и да им бъдат повдигнати обвинения в рамките на 24 часа след тяхното задържане“, коментира защитникът на пиратите, цитиран от датската инфо-агенция Ritzau.

На по-късен етап след задържането, пиратите са били транспортирани до Сейшелите. Островната република има сключено споразумение с Дания за водене на съдебни процеси срещу пирати.

Maritime.bg припомня, че преди дни Европейският съд по правата на човека разпореди Франция да плати обезщетения на друга 9-членна пиратска група. В случая отново е било нарушено правото на задържаните да получат навременно обвинение.

Още по темата:
[insert_posts query_type=“posts“ posts=“27732″ display_style=“list-big“]
Maritime.bg – Свят

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини