Министър Московски: Инвестираме 160 млн. лева за подобряване корабоплаването по река Дунав

DSC_0041
Днес в Русе бе открит Центърът за речни информационни услуги, предаде репортер на Maritime.bg. Разрешението за ползването на сградата бе връчено на генералния директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ инж. Ангел Забуртов от министъра на транспорта Ивайло Московски.

„Създаването на речна информационна система в българския участък на река Дунав и изграждането на Център, от който да се управлява тя, бяха важни крачки за подобряване на условията за корабоплаването по Дунав. Сега трябва да положим усилия и да предприемем конкретни стъпки за отстраняване на критичните участъци по реката“, каза министър Московски. По думите му България и Румъния подготвят съвместен проект, с който да се кандидатства за европейско финансиране от механизма за „Свързана Европа“. Предварителните разчети показват, че ще бъдат инвестирани около 160 млн. лв. само в българския участък на реката. С това  ще се реши един от най-тежките проблеми – затрудненото корабоплаване през летните месеци.

Снимки: 
[oqeygallery id=158]

Инвестицията в центъра е в размер на близо 6 милиона лева, осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт 2007 – 2013 г.”

Центърът ще съсредоточава управлението на речната информационна система в българската част на река Дунав, която се изгражда в рамките на проект, финансиран със средства от ЕС. В сградата е разположен високотехнологичен център за управление на корабния трафик, многофункционални зали за тренажор, обучение на специалисти и зала за работа на кризисен щаб при произшествия във водния транспорт. На територията на RIS-центъра (River information Services) са разположени комплекс от системи, които максимално използват „зелени“ енергоизточници и собствен фотоволтаичен парк, който може да доставя почти цялата необходима електроенергия за нормалното функциониране на сградата.

При проектирането на Центъра за речни информационни услуги в Русе е проучен опита на повече от 20 държави, сред които водещи в областта на водния транспорт – Белгия, Великобритания, САЩ, Япония, Холандия, Португалия, както и практиките в останалите дунавски страни. България е седмата държава по течението на река Дунав, която въвежда в експлоатация подобен оперативен център за контрол на трафика и първата, която изгражда специализирана самостоятелна сграда за управление на речните информационни услуги.

Проектът „Създаване на речна информационна система в българската част на река Дунав – БУЛРИС” е един от най-сложните в рамките на Оперативна програма „Транспорт 2007 – 2013 г.” .

Той включва проектиране и строителни дейности, доставка на хардуерно, комуникационно, радиорелейно оборудване, радиотелефонна система, система за контрол, наблюдение и управление и др. В началото на 2014 г. приключи изграждането на основната комуникационна инфраструктура, монтажа на основното оборудване и програмното разработване на системата. Изградени и оборудвани са 16 комуникационни точки, разположени по протежението на р. Дунав на територията на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе и Силистра. От 04.01.2014 г. речната информационна система в българската част на река Дунав – БУЛРИС е в действие, а от днес обслужването й се извършва в Центъра за речни информационни услуги – Русе.

Снимки: Иван Илчев

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент