Дискутират необходимостта от нормативни промени за повишаване сигурността на корабоплаването

Снимка: Иван Илчев, Maritime.bg
Снимка: Иван Илчев, Maritime.bg

Експерти ще дискутират необходимостта от нормативни промени за повишаване сигурността на корабоплаването във вътрешните водни пътища. Това ще стане на специализиран семинар, който ще се проведе утре в гр. Русе, съобщиха пред Maritime.bg от ДП „Пристанищна инфраструктура“.

Семинар „Развитие на речните информационни услуги в сферата на вътрешния воден транспорт и логистиката” се организира в рамките на проект IRIS Европа 3 (Implementation of River Information Services in Europe), в който партньор от българска страна е ДППИ.

По време на събитието ще бъдат представени различните видове речни информационни услуги в страните от басейна на р. Дунав, както и разработените мобилни приложения към тях. Ще бъде дискутирана необходимостта от промени в нормативната уредба на България, свързана със задължителната идентификация (AIS – Automatic Identification System) на корабите, извършващи плавания по вътрешните водни пътища.

За участие в семинара са поканени институциите, отговорни за контрола и безопасността на корабоплаването по вътрешните водни пътища – ИА „Морска администрация”- Русе, Гранична полиция, ИА „Митници”, ИА „Проучване и поддържане на река Дунав”, корабособственици, агенти и други заинтересовани страни.

Проектът IRIS Европа 3 – „Изпълнение на речните информационни услуги (РИС) в Европа“ e международна инициатива, подкрепена от Европейската комисия в рамките на Програма за финансиране на TEN-T, с основна цел да се насърчи хармонизирано развитие и изпълнението на речните информационни услуги на европейско ниво.

Проектът IRIS Европа 3 е третият проект в рамките на инициативата IRIS Европа. Работата на експертите от страните-партньори е насочена към разширяване обхвата на речните информационни услуги в Европа и формиране на единни стандарти за тяхното предоставяне.

Партньори по проекта са Министерство на транспорта, иновациите и технологиите (Австрия), Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (България), ДП Пристанищна инфраструктура (България), Министерството на транспорта (Чехия), Администрация по корабоплаване (Чехия), Дирекция водни пътища (Чехия), Министерството на националното развитие (Унгария), Националната асоциация на радио за оповестяване по радио при бедствия и инфокомуникации – RSOE (Унгария), Министерство на транспорта, строителството и морската икономика (Полша), Офис за корабоплаване по вътрешните водни пътища в Шчечин (Полша), Речна администрация на Долен Дунав (Румъния), Министерството на транспорта, строителството и регионалното развитие на Словашката република (Словакия).

Проектът IRIS Europe ІІІ е третия проект в рамките на инициативата IRIS Europe, която стартира през 2006 г.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент