Десетилетие ще е нужно за разграничаване на арктическия шелф

The MV Akademik Shokalskiy is pictured stranded in ice in Antarctica

Пълно разделяне на арктическия континентален шелф е възможно не по-рано от следващото десетилетие. Такава прогноза дава ръководителят на руския Институт за световна икономика и международни отношения Александър Динкин, коментирайки претенциите на Дания на арктическа територия с площ около 900 хиляди кв.км., включително Северния полюс, предаде Гласът на Русия.

Хипотетично може да се предположи съвпадане на руската заявка с датската или канадската. Но тези въпроси се решават по дипломатически път и е очевидно, че те ще бъдат решени след 2020 година, заяви руският експерт.

Сроковете за разглеждане на заявките, които подават арктическите страни в Комисията на ООН по границите на континенталния шелф, са твърде големи, поясни Динкин. Според него, сега в комисията има 75 заявки, а за 13 години работа са взети решения едва по 21 заявки. На някои страни се налага да чакат по 8-10 години, защото комисията не е голяма, а работата е сериозна. Подкомисията, която анализира заявките (а това са хиляди страници текст и стотици картографски приложения), наброява седем души, които заседават 3-4 пъти в годината по две седмици.

Сега арктическите страни се намират на различни етапи на оформяне на правото си на шелф, поясни Динкин.

Дания подава такава заявка едва сега, докато Русия я е изпратила първа от всички страни в Комисията на ООН още през 2001 година. Това означава, че още тогава Русия официално е фиксирала претенциите си за обширен континентален шелф извън границите на 200-милната зона в Арктическия басейн и това трябва да имат предвид всички държави.

По руската заявка обаче бяха направени забележки и препоръки, в съответствие с тях през 2002 година започна нов цикъл на комплексни геолого-геофизически изследвания. Обработката на събраната от тях информация вече е завършена, което означава, че преработените данни ще бъдат предадени в Комията не по-късно от втората половина на 2015 година.

Това ще бъде само допълнение към руската заявка, представена през 2001 година, и затова има основания да се мисли, че разглеждането на новите данни ще бъде извършено достатъчно скоро, коментира руският спец.

Разграничаването на шелфа в съответствие с Конвенцията на ООН безусловно ще отнеме доста време, призна Динкин. Той подчерта, че при всички сложности, тази работа ще даде „максимално възможно равнище на правна определеност, която от няма да може да бъде оспорена от никой”.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент