Иван Портних: Никой не иска да отнема нещо от пристанище Варна

Иван Портних, кмет на гр. Варна
Иван Портних, кмет на гр. Варна

Отварянето за свободен достъп на 1-во и 2-ро кейво място на пристанище Варна е в интерес и на града, и на порта, заяви кметът Иван Портних в предаването „Позиция“ на радио „Варна“. Той припомни, че този проект бе стартиран в края на 2012 – началото на 2013 г., но по-късно спрян от служебното правителство.

„Чувам много спекулации по темата, затова е важно хората да разберат, че никой не иска да отнема нещо от пристанището, нито да намалява работните места. В момента в тази зона са част от тръбите за „Южен поток“, няма производствени дейности. Ако бъдат отворени 1-во и 2-ро кейово място, те остават собственост на ДП „Пристанищна инфраструктура“, а оператор остава пристанище Варна“, каза кметът.

Той допълни, че пасажерският терминал може да бъде разширен, а зоната – обновена и озеленена, като бъде превърната в приветлива пешеходна връзка към Морската градина и пешеходния ринг.

„Категорично няма да има заведения и кръчми, каквито слухове чувам“, каза кметът и припомни, че тази година бе регистриран голям ръст на круизните кораби.

„В случая това бе конюктурно – заради Украйна, затова е важно да работим за това Варна да стане перманентна спирка в маршрутите на круизните компании. Една от стъпките е облагородяване на зоната около Морска гара. Без да подценявам Констанца, мога да заявя, че нашият град има много повече какво да предложи на туристите – като атракции и културно-исторически паметници, затова нека осигурим до тях модерна и достъпна градска среда. Ето, Бургас по-късно започна работа по тази идея, но е пред нас, защото нямат вътрешни противоречия и всички са наясно, че приходите от круизен туризъм са важни и за бизнеса в града, и за пристанището“, допълни Иван Портних.

DSC_0041Пред Maritime.bg министърът на транспорта Ивайло Московски коментира преди дни, че е постигната договорка с местната власт. Според министър Московски с кмета е постигнат консенсус да не се прехвърля собствеността на терена за бъдещата рекреационна зона на Община Варна.

„Не съм противник на идеята за нов Интермодален терминал във Варна“, 
каза още пред Maritime.bg министърът и добави, че буквално преди дни е научил, че в момента се водят дела за терените под Максуда, на които бе предвидено изграждането на бъдещия Интермодален терминал. Ивайло Московски обаче подчерта, че евентуалното изграждане на терминала трябва да лежи на експертната оценка на редица специалисти.

Последни новини

Последни новини

Ивайло Гавраилов: Мотивацията ни е огромна, основен приоритет е да отпушим инвестиционния процес

Мотивацията ни е огромна, за да продължим с непрекъсната си комплексна работа, да надграждаме, да си поставяме все по-високи цели и с една по-уверена походка да посрещаме

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на