Руски спец: Подводниците “Борей” са невидими

vladimir-monomah

Преди дни атомният подводен крайцер „Владимир Мономах” официално бе предаден в състава на ВМФ на Русия.

„Владимир Мономах” е третият кораб от проекта на стратегическите подводници ракетоносители „Борей”. Това са стратегически подводници четвърто поколение, те имат уникални, от никого ненадминати технически характеристики, пише Гласът на Русия. През 2012 г. американците в продължение на месец не можеха да открият край собствените си брегове руската подводница „Щука” (по класификацията на НАТО „Акула”). Атомният подводен крайцер „Владимир Мономах” в сравнение с „Щука” може съвсем да бъде наречен невидим, подчертава вицепрезидентът на Академията за геополитически проблеми Констанатин Сивков.

“Радикално е намален шумът на тези подводници във всички честотни диапазони. Най-напред, в нискочестотния. Това на практика доведе до нула възможността такива подводници да бъдат намерени. Ще уточня: инфразвуковите колебания с честота 5-10 Хц се разпространяват много далеч във водна среда, особено на големи дълбочини. Разстоянията могат да са хиляди километри. И по тези колебания подводницата може да бъде открита с помощта на дълги антени, които, в частност, американците поставят на корабите си. На „Владимир Мономах” нискочестотните колебания са сведени до крайно ниски нива. Това не позволява да я открият. Освен това, значително е намален шумът на тези подводници във високочестотния звуков диапазон, в който работят турбините, винтовете”, коментира още Сивков.

От самото начало на строителството на корабите по проекта „Борей” е ясно, че те ще бъдат оборудвани само с руски технологии. Техническото оборудване, радиоелектронното въоръжение, всеки детайл са изключително руски. Това е особено важно днес, когато Русия изпитна силен външен натиск.

Още два „Борея” са на етап строителство. През 2020 г. в бойния състав на руския флот ще има 8 подобни атомни подводници.

Дължината на атомните подводници по проекта „Борей” е 170 метра, широчината – 13,5 метра, а подводната водоизместимост – 24000 тона. Корабите по проекта „Борей” могат да носят по 16 твърдогоривни междуконтинентални балистични ракети с морско базиране Р-30 „Булава-30”, а също торпеда и ракети-торпеда.

Още по темата:
[insert_posts query_type=”posts” posts=”28096″ display_style=”list-big”]

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Руска фрегата отработи поразяване на вражески кораб с хиперзвукова ракета “Циркон” в Атлантика

Фрегата "Адмирал на флота на Съветския съюз Горшков" отработи в западната част на Атлантическия океан поразяване на морска цел с хиперзвукова ракета "Циркон" на разстояние над

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент