25 години фрегата „Смели” плава под български флаг

Снимка: Военноморски сили
Снимка: Военноморски сили

Вчера Военноморските сили отбелязаха четвърт век от издигането на българския военноморски флаг на борда на фрегатата „Смели”.

С военен ритуал в Пункт за базиране Варна военните моряци почетоха годишнината на първия български боен кораб, участвал в операция на НАТО „Актив Индевър” в Средиземно море.

Гости на тържеството бяха контраадмирал Емил Ефтимов, контраадмирал Митко Петев, капитан І ранг о.з. Михаил Йонов – председател на Клуб „Първи дивизион”, началник-щаба на военноморска база-ВМС капитан І ранг Георги Пенев, офицери от Щаба на флота, служили на фрегатата, гости и ветерани.

Снимка: Военноморски сили
Снимка: Военноморски сили

Със заповед на командира на фрегатата бяха наградени военнослужещи от екипажа, постиганали отлични резултати в бойната подготовка и при изпълнение на функционалните си задължения. Двама старшини от екипажа бяха повишени в следващо военно звание.

С церемония по спускане на вимпела на командира на фрегатата и тържествено изпращане беше извършено предаване на командването на кораба от капитан ІІ ранг Петко Якимов на досегашния помощник-командир капитан ІІІ ранг Иван Йорданов.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент