Спасиха българи на горящ ферибот в Адриатическо море

nordman-atlantic
Още двама български граждани са спасени от горящия ферибот “Norman Atlantic”. Съдът бедства във водите на Адриатическо море. Българите са евакуирани на борда на малтийски кораб, който участва в спасителните операции и са откарани в болница. МВнР съобщи по-рано, че вчера вечерта други двама българи са били спасени.

Към 06.00 ч. общият брой на спасените е 221, като те са откарани в болници в Бриндизи, Бари и Лечи. 257 души са все още на борда на кораба.

Спасителната операция продължава при изключително тежки климатични условия. Подготвя се изтегляне на кораба на буксир от италиански влекач, вероятно до италианското пристанище Бриндизи.

Италиански и гръцки хеликоптери и сили участват в операцията по спасяване на горящия в Адриатическо море ферибот.

Корабът плава под флага на Италия. На борда му избухна пожар преди дни, като първоначалната версия е, че се е запалил един от превозваните на борда му тирове.

Гръцките власти съобщиха, че е открито тялото на един загинал пасажер. На ферибота има общо 478 души, включително екипаж.

Според италианската брегова охрана огънят на борда на ферибота е бил потушен. Съдът е стабилизиран и няма опасност от потъване.

Съдът ще бъде изтеглен до близко италианско пристанище от кораб от състава на италианския флот.

В момента корабът се намира на не повече от 10 nm от албанските брегове на Адриатическо море.

Все още на борда на  „Norman Atlantic” има пасажери и екипаж. Вероятно те ще бъдат евакуирани при последващата буксировка.

Два военни хеликоптера на Италия, един гръцки хеликоптер и италиански самолет на бреговата охрана участват в операцията. 10 кораба също се включиха в операцията.

Norman Atlantic е чартиран от гръцката фериботна компания ANEK. Корабът е построен през 2009 година и има дедуейт 26,900 тона.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент