Бреговият център във Варна е изцяло изграден

Traffic_Varna
Бреговият център във Варна е изцяло изграден, съобщиха пред Maritime.bg от ДП „Пристанищна инфраструктура“.

В последните дни на 2014 г. продължиха довършителните работи и монтажа на сградните инсталации в Брегови център – Варна, установиха по време на извършената проверка на място заместник-генералният директор на ДППИ Стилиян Кротнев и ръководителят на проекта Златко Кузманов.

В процеса на проектиране и изграждане са отчетени съвременните специални изисквания за сигурност и безопасност на помещения, в които е предвидено да оперира сложна комуникационна техника.

В Брегови център – Варна ще бъде разположен оперативен център за управление на трафика – VTS Center Varna, който наблюдава и насочва корабният трафик в морските пространства северно от нос Емине и поддържа постоянен обмен на информация с Брегови център – Бургас.

В сградата ще бъде разположен и оперативният център от българската част на GMDSS Operating Center. От него ще се осъществяват всички комуникации, ангажимент на страната ни по силата на Конвенцията за опазване на човешкия живот на море (SOLAS Convention).

В аварийни ситуации дейността ще може да бъде поета от специално изградено работно място в бреговия център в Бургас.

Изцяло подготвена е технологичната площадка, разположена на покрива на сградата, която се издига в Аспаруховия парк във Варна, на брега на канала. Издигната е мачтата за монтиране на антенните съоръжения и радарната система. Подготвени са постаментите за инсталиране на термовизионните камери, станцията за метеонаблюдение и друга апаратура.

Напълно завършено е монтирането на специалната облицовка и външните стъклени стени с вградена слънцезащита. Изградени са всички необходими външни връзки и подвеждащи комуникации, които ще осигурят нормалното функциониране на сградата в непрекъснат режим.

В рамките на проектните срокове се предвижда обектът да бъде завършен, съгласно изискванията и при подходящи метеорологични условия ще започне облагородяване на околното пространство.

Съгласно Кодекса на търговското корабоплаване Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ изгражда и поддържа система за управление на трафика и информационното обслужване на корабоплаването. Цялостното управление на системата за контролна корабния трафик се изпълнява от специализирано поделение „Ръководство на корабния трафик – Черно море”.

Строителството на бреговите центрове за информационно обслужване на корабоплаването във Варна и Бургас се финансира от ОП „Транспорт 2007 – 2014 г.” по проект „Информационна система за управление на трафика на плавателни съдове (VTMIS) – фаза 3”.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент