2 млн. лева печалба отчете Пристанище Бургас

Пристанище Бургас / Снимка: maritime.bg
Пристанище Бургас / Снимка: maritime.bg

С над 2 милиона лева положителен резултат завърши 2014 година за „Пристанище Бургас“ ЕАД, съобщиха пред Maritime.bg от пристанището. През изминалата година са обработени 163 товарни кораба, като отчетения товарооборот е над половин милион тона. Спрямо заложения бизнес план пристанището бележи ръст на обработените товари от 25%.

В „Пристанище Бургас” ЕАД се обработват кораби с насипни и генерални товари като кокс, руди и концентрати, скрап, урея, чугун, изкуствени торове, каолин, захар, сол, метали, биг-бегси, ПДЧ и др. През изминалата година е отчетено сериозно завишение при обработката на генерални товари, които са 231 хиляди тона, като ръстът спрямо разчетите е приблизително три пъти.

В другото основно направление от дейността на дружеството – пасажерското обслужване, за периода от април до ноември, Морска гара – Бургас обслужи 27 пасажерски лайнера, на едни от най-големите оператори, като Royal Caribbean, Princess Cruises, MSC Cruises, Costa Cruises, Carnival Cruise Lines. 41 762 круизни туристи имаха възможността да посетят Бургас и региона.

Припомняме, че през месец декември 2014 г. бе открита Зоната за обществен достъп на пристанище Бургас. Свободният достъп до Морска гара и Марина Порт Бургас е само първата крачка от развитието на тази пристанищна зона.

В средносрочен план е предвидено изграждане на Модул 3 на Морска гара Бургас, специализиран за заминаващи пасажери, цялостна рехабилитация на вълнолома с пешеходна алея по него, монтиране на плаващи понтони и вълнобой за 69 нови лодкостоянки.

„В рамките на тази година в зоната ще бъде рехабилитирана Магазия 1 в Морски Културен център, в който ще са разположени пристанищния морски музей, информационен и обучителен център, място за конференции и обществени събития, търговска и развлекателна зона.Целта е тази територия да стане все по-атрактивна целогодишно за посещения и разходки”, каза изпълнителният директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент