Наши моряци обменят опит с американски военни

UNITAS Gold
Американският боен кораб „USS DONALD COOK DDG 75” акостира вчера на пристанище „Варна изток“ и ще отплава утре. Това съобщиха от пресслужбата на Военноморските сили.

Корабът е във Варна за презарядка и почивка на персонала. Посещението е рутинно, добавиха от ВМС, цитирани от Морето. Плавателният съд е трябвало да акостира във Варна още на 7 януари, но се е получило забавяне заради лошото време.

Докато е във Варна, щатският боен кораб ще бъде посетен от служещи във Военноморските ни сили, които ще обменят опит с американските си колеги. „Доналд кук“ се ръководи от капитан II ранг Чарлз Хамптън.

Името на свръхмодерния миноносец нашумя през април миналата година с това, че 27 души от екипажа му подадоха рапорти за уволнение след като руски бомбардировач СУ-24 прелетял 12 пъти ниско над палубата и им причинил тежък емоционален и психически стрес. На 10 април 2014 г. разрушителят „Доналд Кук“ навлиза в неутрални води в Черно море, за да изпълни акция по демонстрация на сила във връзка с непреклонната позиция на Русия за Украйна. На 12 април обаче, в Деня на космонавтиката, излита невъоръженият СУ-24. Миноносецът отдалеч засича самолета и вдига екипажа на учебна тревога. Нещата вървят като по книга докато бомбардировачът не прелита ниско над палубата и не прави боен маньовър, имитирайки ракетна атака.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

ДППИ може да получи средства по ОПТИ за увеличаване капацитета на черноморските пристанища

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" може да получи над 24 млн. лева по проекти по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.,