Руското завръщане в Арктика

arktichesko-koraboplavane

Арктика винаги е била важна за ядреното сдържане. Ракетните подводни крайцери със стратегическо назначение са невидими за противника и неуязвими под шапката на полярните ледове.

Огромен е и икономическият потенциал на региона.

Необятното пространство на руското Задполярие и морския шелф с площ 26 млн. кв. км. сега се защитава от обединеното стратегическо командване в Арктическата зона – Северния флот.

Назад в бъдещето

През декември 2014 г. дислоцираните на южното крайбрежие на Северния ледовит океан войски, в това число и две арктически бригади, части на ПВО и ВВС са подчинени на ново командване с щаб в Северноморск. Активно се развива инфраструктурата.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че през 2014 г. голяма част от руските подразделения ще бъде разположена по целия арктически пояс, и допълни: „Тази година ще накрием изцяло радиолокационното поле, а през 2015 г. на практика ще бъдем напълно готови за среща с неканени гости, както от Изток, така и от Север”. При Сергей Шойгу думи и дела не се разминават.

В рамките на годината бреговите войски и кораби на Северния флот изпълниха редица важни задачи в Арктика. Отряд кораби замина за далечен поход в района на ученията с бойна стрелба през три морета – Баренцево, Карско и Лаптеви, това са над 4000 морски мили. На архипелага Новосибирски острови за първи път застъпиха на дежурство и изпълниха бойни стрелби разчетите на комплексите „Панцир С1”. Скорострелните 30-милиметрови оръдия и управляемите ракети на комплекса работят в системата за обективна ПВО в близката зона и защитават от слабо забележими нисколетящи авиационни средства за поразяване, в това число и крилати ракети.

Новосибирските острови играят ключова роля за контролирането в целия арктически район. Година по-рано отряд кораби начело с флагмана на Северния флот, тежкия атомен ракетен крайцер „Петър Велики”, достави там техника и имущество за авиационното комендантство.

На остров Врангел и нос Ото Шмид се появиха радиолокационни постове и пунктове за насочване на авиацията. Освен това на остров Врангел за първи път се разположи тактическият въздушен десант от състава на 83-та отделна десантно-щурмова бригада на въздушнодесантните войски и 155-та отделна бригада на морската пехота на Тихоокеанския флот.

За ВВС на Русия се възстановяват аеродрумите в Нова Земя, Тикси, Анадир, Воркута и на остров Ото Шмид. А в перспектива се очаква арктическият аеродрум на остров Котелний (тук приключва строителството на военно градче от затворен тип) да приема целогодишно военно-транспортните самолети Ил-76. И това е само началото. Предвижда се строителството на 13 аеродрума, един наземен авиационен полигон, 10 технически радиолокационни постове станции и пунктове за насочване на авиацията. Русия ще създаде мрежа от арктически бази за надводни кораби и подводници.

Военнослужещите и транспортни комуникации не трябва да зависят от огромното пространство, сезона и капризите на природата. През 2017 – 2021 г. руският арктически флот ще бъде попълнен с новите ледоразбивачи с двойно назначение „Арктика”, „Сибир” и „Урал”. На полуостров Рибачий преминават проверка при ниски температури и с 500-километров марш над 20 образеца нова техника – верижни машини, снегоходи, транспортьори, колесни автомобили, подвижни работилници, средства за евакуация и ремонт, а също така ново дизелово гориво и бързонадуваеми укрития.

Северното сияние на националните интереси
Арктика е противоречива зона на конкуренция и сътрудничество. Няколко пъти седмично разузнавателните самолети „Орион” на северните съседи приближават държавната граница на Русия. Руските изтребители излитат за прихващане, идентифициране на бордовия номер, принадлежността към въоръжените сили и патрулиране. Излъчванията на системите за насочване на оръжието също дисциплинират неканените гости. Това е многогодишна практика.

Арктическите държави – САЩ, Канада, Норвегия и Дания (от страна на Гренландия) – се състезават в защита на националните интереси. Норвегия прехвърли няколко военни обекта и най-голямата бригада на Полярния кръг. Датчаните формираха специално подразделение в Гренландия. Канада провежда военни учения и готви запасняци за операции в Задполярието.

Но все повече хора започват да осъзнават международния смисъл на националната сигурност. Тези дни норвежкият дипломат и политик Торвалд Столтенберг отбеляза: „Ние не можем да гарантираме сигурност без Русия, а също и срещу Русия… Споделям гледната точка на Лавров. Важно е да продължим регионалното сътрудничество на Север”.

Задполярни дарове ще има за много поколения. Затоплянето на климата и топенето на ледовете правят природните ресурси по-достъпни. „Общите запаси на вероятните нефтени и газови ресурси в Арктика се оценяват на 90 милиарда барела нефт, почти 1700 трилиона кубични фута природен газ и 44 милиарда барела втечнен природен газ. При това по-голямата част от това богатство се намира в арктическата зона на Русия, а 22 големи находища са близо до крайбрежието на Архангелска област, в Баренцево и Карско море”, съобщи неотдавна губернаторът на Архангелска област Игор Орлов. Северният морски път обещава да стане алтернатива на Суецкия канал.

Завръщането на Русия в Арктика е с акцент върху грижата за природата, за чистотата на планетарните водни запаси и биоресурси. Един от приоритетите на военната дейност в Задполярието е екологичната сигурност. От 2015 г. еколозите от Северния флот ще поемат отговорност за Мурманска и Архангелска област, Ненецкия автономен окръг, република Коми и арктическите острови.

Александър Хроленко, „Гласът на Русия“

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент