Покрити са всички задължения на ферибота в Белослав

feribot-beloslav
Всички задължения, които имаше фериботът на Белослав, свързващ двата бряга на града, вече са покрити. Фериботната линия се финансира изцяло от Министерството на финансите и няма опасност да бъде закрита. Това заяви в интервю за Дарик зам.-кметът на Белослав Веселин Цонев.

Преди няколко години единствената транспортна връзка между двата бряга на града беше пред закриване, тъй като задълженията на плавателния съд възлизаха на 565 000 лв. От 2006 година фериботната линия е делегирана от държавата дейност, но дълго време парите не са достигали.

„От 2012 г. насам отпуснатата субсидия от финансовото министерство обезпечава напълно всички разходи по поддръжката, заплатите и ремонта на ферибота и кораба „Бела”. Годишните разходи възлизат на около 1 300 000 лева”, обясни зам.-кметът на Белослав.

С общински пари пък са били погасени всички задължения на плавателния съд. Фериботът е в добро техническо състояние, като през миналата година е бил ремонтиран планово. В скоро време предстои ремонт и на спомагателния кораб „Бела”.

„Това са профилактични дейности, които се изискват по закон. Ако не се извършат тези планови поправки, плавателният съд няма да вземе лиценз. Миналата година почти накрая получихме средствата за ремонта и бяхме силно притеснени, но за щастие всичко се разви нормално”, каза Цонев.

Придвижването между двата бряга на Белослав се извършва чрез фериботен кораб от края на 70-те години. С построяването на канала между Варненското и Белославското езеро градът е разделен на 2 части, като по-голямата част от него е откъсната от гарата. Понтонният мост, който е свързвал двете части на града до 1978 г., се преобръща от претоварване при нещастен инцидент, при който загиват 65 души.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини