Ремонтират фрегати „Дръзки“, „Верни“ и „Горди“

drazki

Министерството на отбраната ще отпусне 1,8 милиона лева за мащабен ремонт на трите български фрегати „Дръзки“, „Верни“ и „Горди“ от състава на Военноморските сили. Това съобщи вчера комодор Димитър Ангелов, зам.-командир на ВМС при откриването на новата учебна година във Военноморската база в Бургас, предаде в-к „Преса„.

Плавателните съдове, с които България участва в международни мисии, бяха купени на старо от Белгия – „Дръзки“ през 2005 г., другите две фрегати през 2007 г.

Тогава от военното министерство обявиха, че „корабите са в много добро състояние, напълно оборудвани и съвместими със стандартите на НАТО“. Днес, по думите на комодор Ангелов, някои от системите са с изтекъл ресурс и затова е необходим ремонт, който ще е поетапен в рамките на година. Ще бъдат заменени части от различни станции и модули, за да станат фрегатите по-ефективни. Предвидено е да се заменят още навигационната апаратура и информационните им системи.

„Целта е да осигурим такава поддръжка, че те да може да участват в международни мисии в близките седем години“, каза зам.-шефът на ВМС. Водят се разговори за доставка на части от френската фирма „Талес“, която се грижи за радарите и сонарите на трите ни фрегати.

Ремонтът им е сред приоритетите на Министерството на отбраната, посочи комодор Ангелов.

Maritime.bg – ВМС / България

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент