Пламен Манушев: Системите за наблюдение на морската граница си пречат

viceadmiral-plamen-manushevОсвен охраната на сухопътната ни граница, на дневен ред стои сигурността на морската ни граница. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус” народният представител от ГЕРБ Пламен Манушев, член на Комисията по отбрана. Според него, Гранична полиция и Вoенноморските сили трябва да си взаимодействат в охраната на морската граница, тъй като тя е изключително важна по отношение на бежанския поток. Той допълни, че това ще бъде поставено на обсъждане в парламента.

Манушев посочи, че има три системи за наблюдение на морето: едната е на МВР, другата е на ВМС, третата е на Министерството на транспорта. По думите му, обаче те повече си пречат, отколкото си помагат. „Усилията бяха насочени и смятам, че трябва да продължат да се насочват към интегриране на тези системи и за изграждане на център за морски суверенитет, където наистина ще може да се наблюдава и охранява границата с помощта на всички сили, а те не са много“, каза Манушев. Народният представител отбеляза, че вече има такива случаи, когато по море идват 100 – 150 души и няма къде да бъдат настанени. „От десетина години тренираме приемане на бежанци в ученията, които се правят съвместно с МВР. Има случаи, в които има масови преселвания на хора. Кой отговаря за това, че не можем да ги настаним?“, заяви народният представител.

Пламен Манушев каза още, че е много важно участието на армията в охраната на държавната граница – сухопътна и морска. На този етап армията ще се включи с логистична подкрепа на сухопътната граница, обясни той. Държавата трябва да използва целия си ресурс от техника, оборудване и подготвени военни, които да съдействат на МВР и Гранична полиция, подчерта депутатът.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент