Наемат супертанкери за съхранение на петрол

Cleared for public released by LT Bill Speaks, COMUSNAVCENT Public Affairs.

Поне 15 супертанкера са наети от търговци на горива от началото на годината. Това сочат данни на специализираното анализаторско бюро Platts. Според агенцията, вероятна причина за засиления интерес са нестабилните цени на петрола.

„Компаниите наемат плавателни съдове – предимно супертанкери, не за превоз на гориво, а за съхранение“, пише още в доклада на Platts.

Агенцията е изчислила, че в момента на чартираните от началото на годината танкери има около 30 млн. барела петрол.

Все пак Platts добавя, че е възможно част от корабите да участват в реална търговия, транспортирайки петрол и петролни продукти.

Друга предпоставка за тази практика са цените, които търговците плаващ само за съхранение на товара. Към момента те са близо 2 пъти по-ниски в сравнение с плащаните суми за чартиране и превоз на суров петрол между пристанища.

Освен това агенцията подчертава, че корабособствениците са склонни на по-дълги чартъри, но на по-ниски цени, страхувайки се, че действащите ставки не са устойчиви, а предстои пиковият сезон за поддръжка на рафинериите.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент