Пак търсят панацея за „Олга джи“

korab-olga-dji
За пореден път „Пристанище Бургас“ търси компания, която да извади останките на потъналия кораб „ОЛГА ДЖИ“. Това съобщи пред Maritime.bg изпълнителният директор на държавния оператор Диян Димов.

През далечната 1998 година пристанището задържа плавателния съд. Арестът е следствие неплатени пристанищни такси. Сумата надхвърля цената на кораба и портът става негов собственик. 13-членният екипаж от Гана напуска страната, а само капитанът му остава в Бургас и се жени за българка.

След няколко неуспешни операции за цялостно изваждане на кораба, бургаският порт прави нов опит за намиране на решение. До края на месеца потенциалните кандидати трябва да предложат оферти.

По информация на Maritime.bg, в момента е останала само една секция от кораба, тежаща приблизително 120 тона. Финансирането на операцията по изваждане ще бъде направена от пристанището, а след което реализираният метален скрап ще остане за порта.

Maritime.bg припомня, че през 2012 година бе направен опит за нарязване на кораба с диамантено въже.

Останките на „ОЛГА ДЖИ“ лежат в канала, който свързва Пристанище Бургас с езерото Вая, създавайки сериозни екологични проблеми.

Още по темата:

[insert_posts query_type=“posts“ posts=“11052, 1757, 3134″ num=“99″ display_style=“list-small“]

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Морският бизнес в САЩ е в ступор от избора на Байдън за шеф на Морската администрация

Президентът на САЩ Джоузеф Байдън предлага контраадмирал о.р. Ан Филипс за директор на Морската администрация. Предстои нейната кандидатура да бъде одобрена от Сената. В

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент