Над 440 моряци са били в плен на пирати през миналата година

Снимка: Румен Сарандев, Maritime.bg
Снимка: Румен Сарандев, Maritime.bg

Увеличен е общият брой отвлечени от пирати кораби за миналата година, в сравнение с 2013 г. Това сочи доклад на Международното морско бюро.

Нападенията и отвличанията на малки танкери във водите край Югоизточна Азия са основната причина за отчетеното повишаване на пиратската активност.

През миналата година са отвлечени 21 кораба, а година по-рано техният брой е бил – 13. В плен на пиратите са попаднали 442 моряка, докато през 2013 г. 304 души са били отвлечени от пирати. В световен мащаб са съобщени 245 инцидента с участие на пирати за миналата година. Това е с 40% по-малко в сравнение с отбелязания пик през 2011 година. Четирима моряци са загинали при пиратски нападения през 2013 г., други 13 са пострадали, а 9 са били отвлечени от кораби, сочи още докладът на ММБ.

„Причина за увеличения брой отвличания са нападенията над малки танкери край бреговете на Югоизточна Азия“, коментира директорът на ММБ Потенгал Мукундан. „Банди атакуват именно танкери в тези води заради товара им“, добавя още той. Анализаторите на ММБ предупреждават, че се наблюдава увеличена агресия от страна на пиратите. При нападението на танкер през декември м.г. група пирати разстрелват моряк, който не се е съпротивлявал или опитал да се скрие от тях.

Само 11 нападения са успели да осъществят сомалийските пирати през изминалата година. Според ММБ всички са били отблъснати.

41 са регистрираните инциденти във водите на Западна Африка. Според ММБ множество са несъобщените случаи. 5 кораба са били отвлечени, включително три танкера, един снабдителен и един риболовен съд.

14 са регистрираните нападения срещу танкери във водите на Нигерия, където са нападнати общо 18 кораба. Както в Азия, така и тук пиратите нападат танкерите с цел кражба и последващата продажба на товара им.

Три кораба са отвлечени във водите на Гана, един от които риболовен. Пиратите направиха опит да го използват за база, от която да извършват последващи нападения срещу танкери в Нигерия.

Пирати са се качили на борда на 7 кораба на рейда Pointe-Noire в Конго, а основната им цел са личните вещи и пари на моряците.

В Бангладеш са регистрирани 21 инцидента за миналата година. Година по-рано там бяха осъществени 12 нападения. В тези води пиратите извършват атаките отново само за вещи и средства на екипажите. Въпреки това 3-ма моряци бяха отвлечени, а други двама ранени при едно от нападенията.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Морският бизнес в САЩ е в ступор от избора на Байдън за шеф на Морската администрация

Президентът на САЩ Джоузеф Байдън предлага контраадмирал о.р. Ан Филипс за директор на Морската администрация. Предстои нейната кандидатура да бъде одобрена от Сената. В

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент