Започна строителството на пристанището в Черноморец

pristanishte-chernomoretz
Започна строителството на пристанището в Черноморец, съобщиха от пресцентъра на община Созопол. Работата по реконструкцията и модернизацията на пристанището в град Черноморец започна още в края на миналата година, като същинските строителни дейности предстоят след приключването на археологическите проучвания в залива.

Те се извършват от екип водолази към Центъра за подводна археология и са проведени на няколко етапа, като резултатите от тях ще бъдат обобщени в специален доклад в рамките на проекта.

Проектът „Инвестиции в съществуващо рибарско пристанище гр.Черноморец, община Созопол“ се финансира по оперативна програма „Развитие на сектор рибарство 2007-2013 г” и е на стойност 11 млн. лева с ДДС.

Към момента се извършват подготвителни дейности като изкопи и създаване на работни площадки, които да подпомогнат същинските строителни дейности.

Стартирала е дейността по изграждане на оградния вълнолом като са осигурени лицензи и патенти за изграждане на инженерните мрежи, които включват външно ВиК, ВиК на площадката, външни ел.мрежи и осигуряване на електричество на самата строителна площадка.

По проекта ще бъдат поставени различни по големина тетраподи, чията изработка и монтаж са поверени на френска фирма. Към момента строително-монтажните дейности са извършени на 10 %, отчитат от фирмата-изпълнител „Консорциум Черноморец инженеринг”, които използват максимално хубавото време през зимните месеци, за да бъдат приключени в срок дейностите по реконструкция и модернизация на рибарското пристанище в Черноморец, което пък е и главна цел на проекта, който изцяло ще промени облика на града и риболовната инфраструктура в целия регион.

Обновеното пристанище ще има достатъчен капацитет за пристанищните съоръжения, както и за рибарските лодки на жителите на курортния град.

За реализирането на тази цел ще бъдат създадени подходящи условия за защитени пристани за швартоване и техническо обслужване на плавателните съдове, разтоварване на уловите, осигуряване производство на лед, възможности за съхранение на уловите, осъществяване на контрол и окачествяване, места за провеждане на търгове за първа продажба, изграждане на подходящи санитарни зони, организиране на транспорт и др.

Акваторията на новото рибарско пристанище се увеличава с обща площ от 24 дка.

Рибна борса ще бъде изградена на застроена площ от 288 кв.м., а дължината на оградния вълнолом е 238 метра.

Рибарското пристанище ще включва още пирс за рибарски кораби, Лодъчни пристани с хелинг, Плаващи пристани и Навигационни съоръжения. За целта ще бъдат осъществени рехабилитационни мероприятия, както и ново строителство.

Проектът „Инвестиции в съществуващо рибарско пристанище гр.Черноморец, община Созопол“ се изпълнява по Приоритетна ос 3- Мерки от общ интерес. Мярка 3.3. Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки.

Maritime.bg – България / Рибарство

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент