Д-р Мая Рашева: Има нормативни пропуски за оказване на спешна помощ на море

korab-bolnica

Налице са нормативни пропуски при оказването на спешна медицинска помощ на море. Това коментира пред Maritime.bg директорът на Спешна помощ – Варна д-р Мая Рашева по повод инцидента с турския моряк от миналия месец. Припомняме, че на 8 декември турски моряк е загинал на борда на кораб на рейд пред Пристанище Варна. Мъжът, на 43-годишна възраст, е паднал в хамбара на кораба.

Според д-р Рашева не е имало реален отказ за съдействие от пристигналия на Морска гара – Варна медицински екип. Шефката на Спешна помощ вече е изискала писмени доклади от пристигналия на мястото екип. По думите й лекарите пристигат едва след като спасителния катер на ИАМА е отплавал.

„Ако изходим от постулатите за действия при кризи, мога да кажа, че на първо място е безопасността на медицинския екип. Лекарите не са обучени да влизат в корабни хамбари, представете си, че може да стане инцидент с медика. Лекарят не е обучен да влиза в такива места. Пострадалият трябва да се докара на безопасно за медицинския екип място“, коментира пред Maritime.bg д-р Рашева.

Според д-р Рашева никъде не са упоменати отговорностите на Спешната помощ в нормативните актове при подобни случаи. „Налице са няколко наредби между Министерството на транспорта и Министерството на здравеопазването, но в тях не е оказано какви са функциите на нашия екип“, коментира още д-р Рашева. По думите й отговорните органи следва да ревизират нормативната уредба и да направят промени в тях за да се реагира качествено и правилно при вземането на решения в подобни ситуации. „Въпреки, че екипът не е отказал да се качи на катера, дали ако го бяха сторили щеше да бъде правомерно“, пита д-р Рашева.

[insert_posts query_type=“posts“ posts=“28633″ display_style=“list-big“]

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент