Изпомпват водата от Hoegh Osaka

hoegh-osaka
Работата по изтегляне на автомобиловоза HOEGH OSAKA е възстановена, съобщи Бреговата охрана на Великобритания.

Припомняме, че опитите за изтегляне на кораба бяха прекъснати от тежката метеообстановка в района.

Салвидж екип в момента опитва да отстрани повредите на баластната система на плавателния съд. След това ще започне изпомпване на нахлулата на борда вода. В момента два влекача държат на позиция обърналия се автомобиловоз. Специалисти от Бреговата охрана коментираха, че количеството нахлула на кораба вода е около 3000 тона, а част от товара е под вода.

„Въпреки, че вятърът през нощта достигна 111 км/ч., корабът остана стабилен в позицията си“, коментира представител на местните власти, цитиран от BBC. „След изпомпване на нахлулата вода се надяваме кренът да намалее и корабът постепенно да се изправи“, коментира още той.

Днес водолазна група трябва да извърши оглед на корпуса на автомобиловоза.

51 хил.-тонния кораб, с 1400 автомобила на борда, бе изведен на плитчина след като започна силно да се накренява. Това стана на 3 януари, след като HOEGH OSAKA напусна Саутхемптън.

4 дни по-късно, при прилив, корабът сам се сне от пясъчната коса. Влекачи го изтеглиха в по-дълбоки води, където се намира и сега.

Maritime.bg припомня, че миналата събота един от активираните в операцията влекачи се сблъска с кораба. При инцидента нямаше пострадали.

Цялата операция е поверена на специализираната фирма Svitzer.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Потъналият в Черно море кораб е плавал към Бургас, спасиха още един моряк, издирването продължава

В 1235 ч. на 17 януари плаващият под флага на Палау моторен кораб ARVIN потъна в района Бартън, обявиха официално от Бреговата охрана (БО) на Република Турция. Построеният