Русия може да осъди Франция до края на месеца заради „Мистрал“

ruski-mistral-helikopteronosach
Русия очаква от Франция официално обяснение за неизпълнението на договора за доставка на двата хеликоптероносача „Мистрал“. Припомняме, че първият хеликоптероносач трябваше да постъпи в руския флот през есента на миналата година.

Договорът между двете страни предвижда забавяне в рамките на три месеца, т.е. до края на този януари. „Ако в следващите две седмици нямаме официално обяснение по въпроса, ще сме принудени да следваме разпоредбите на договора, според които френската страна ще понесе огромни финансови загуби“, коментира източник от руската дипломация, цитиран от РБК.

Франция може да бъде принудена да възстанови всички авансови плащания, а федерацията ще има право да заведе дело за компенсация на щетите.

Maritime.bg припомня, че договорът за строителство на двата хеликоптероносача беше подписан между френската DCNS и руската „Рособоронекспорт“ през 2011 година. Стойността на сделката е €1,2 милиарда – най-голямото споразумение в сферата на военнотехническото сътрудничество между двете страни.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент