Ангел Найденов видя „светлина в тунела“ за новия порт във Варна

intermodalen-terminal-varna
angel-naidenovНародният представител от БСП Ангел Найденов заяви, че вижда „светлина в тунела“ по най-важния за Варна въпрос – строежът на нов терминал и модернизацията на пристанището. Това усещане оставил у него отговорът на транспортния министър Ивайло Московски на парламентарно питане по темата за блокирания за втори път проект, предаде „Народно дело„.

Надеждата идва от това, че процедурата за избор на проектант за новото варненско пристанище вече е приключена. Договор с фирмата победителя в конкурса „Енергопроект – Роял Хасконинг“ обаче ще бъде подписан едва при осигурено финансиране, което вече е сериозен проблем.

Ангел Найденов припомни, че парите за проектирането на новия терминал на пристанището бяха осигурени от правителството на Пламен Орешарски, но след това пренасочени, както стана ясно от отговора на министър Московски „за други транспортни нужди“. Варненският депутат от БСП добави, че пари явно тепърва ще се търсят, но ако не бъдат намерени скоро, ще бъде изгубена още една година без да бъде свършено нищо. Това е на практика загуба за Пристанище Варна, но и за България, която губи авторитета си на морска страна, коментира Найденов.

Народният представител от БСП също така беше категоричен, че самото изграждане на новия терминал на пристанището би трябвало да стане с подчертано участие на държавата, а не с концесия, която е другото предложение. Той също така добави, че всички политически сили са декларирали подкрепа за проекта по време на предизборната кампания и сега момента да я покажат на практика чрез избраните депутати от Варна, като окажат натиск – в най-добрия смисъл на думата, за реализацията му.

„На Варна бяха отпуснати 51 млн. от бюджета при предишното управление. От тях не остана нищо“, коментира от своя страна най-големият привърженик на проекта за ново пристанище Варна, лидерът на местните социалисти Борислав Гуцанов. Той заяви, че трябва да има отговор къде точно са отишли 15-те милиона за проектиране на новия терминал, и да стане ясно защо Варна отново е пренебрегната от ГЕРБ и от управлението на служебния кабинет, който беше близо до тази партия.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент