Най-голямата платформа в света вече добива нефт

berkut

Най-голямата платформа в света – BERKUT, започна добив на нефт в находището Сахалин – 1. Очаква се съоръжението да добива 4,5 млн. тона суров нефт годишно.

Консорциумът за проучване и добив на нефт от находището в руския Изток бе създаден през 1996 г. Това е първия проект за разработка на блок в руския шелф.

В проекта участват щатската ExxonMobil (30%), японската Sodeco (30%), руската Роснефт (20%) и индийската ONGC Vinesh (20%). Общата инвестиция за разработка на находището възлиза на 12 млрд. долара, което я превръща в най-големия чуждестранен проект във федерацията.

Добитият от платформата нефт ще бъде обработван в брегови център, а от там през тръбопровод ще достига до експортният терминал Декастри.

През следващите 10 години, Русия очаква приходи от 10 млрд. долара от проекта.

Гигантската платформа BERKUT може да оперира при температури до -44 градуса. Съоръжението е проектирано да издържа на сблъсък с плаващи ледове с дебелина до 2 метра, вълни с височина 18 метра и земетресение с магнитут 9 по Рихтер.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).