Най-голямата платформа в света вече добива нефт

berkut

Най-голямата платформа в света – BERKUT, започна добив на нефт в находището Сахалин – 1. Очаква се съоръжението да добива 4,5 млн. тона суров нефт годишно.

Консорциумът за проучване и добив на нефт от находището в руския Изток бе създаден през 1996 г. Това е първия проект за разработка на блок в руския шелф.

В проекта участват щатската ExxonMobil (30%), японската Sodeco (30%), руската Роснефт (20%) и индийската ONGC Vinesh (20%). Общата инвестиция за разработка на находището възлиза на 12 млрд. долара, което я превръща в най-големия чуждестранен проект във федерацията.

Добитият от платформата нефт ще бъде обработван в брегови център, а от там през тръбопровод ще достига до експортният терминал Декастри.

През следващите 10 години, Русия очаква приходи от 10 млрд. долара от проекта.

Гигантската платформа BERKUT може да оперира при температури до -44 градуса. Съоръжението е проектирано да издържа на сблъсък с плаващи ледове с дебелина до 2 метра, вълни с височина 18 метра и земетресение с магнитут 9 по Рихтер.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент