Френските военни прехвърлиха казуса “Мистрал” на президента

Снимка: AFP
Снимка: AFP

Министерството на отбраната на Франция няма да прави изявления по повод проваления договор за доставка на Русия на хеликоптероносачи “Мистрал”. Това съобщиха вчера от щаба на френските въоръжени сили.

Решението за замразяване на договора е политическо и затова всички въпроси следва да се отнасят до президента на Франция, коментират военните.

Maritime.bg припомня, че Федералната служба на Русия по военнотехническо сътрудничество съобщи, че Москва е изпратила запитване до Главното управление на министерството на отбраната на Франция по въоръженията с молба за официално обяснение на причините за неизпълнението на контракта.

Договорът между двете страни предвижда забавяне в рамките на три месеца, т.е. до края на този януари. „Ако в следващите две седмици нямаме официално обяснение по въпроса, ще сме принудени да следваме разпоредбите на договора, според които френската страна ще понесе огромни финансови загуби“, коментира източник от руската дипломация, цитиран от РБК.

Франция може да бъде принудена да възстанови всички авансови плащания, а федерацията ще има право да заведе дело за компенсация на щетите.

Maritime.bg припомня, че договорът за строителство на двата хеликоптероносача беше подписан между френската DCNS и руската „Рособоронекспорт“ през 2011 година. Стойността на сделката е €1,2 милиарда – най-голямото споразумение в сферата на военнотехническото сътрудничество между двете страни.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент