Реклама

Германия строи 12 подводници за Австралия

u212_10

Канцлерът Ангела Меркел с всички сили се старае да сключи най-мащабния договор за износ на въоръжение в историята на Германия. По информация на Spiegel-online, става дума за продажбата на Австралия на до 12 подводници проект 216, предаде Блиц.

Сделката в перспектива може да донесе на германската военна индустрия договор за 14 милиарда долара. В правителствените кръгове споразумението се нарича „безпрецедентно“, защото може за десетилетия напред да натовари с работа местните предприятия.

В борбата за австралийския договор Германия се конкурира с Япония, чието предложение също интересува Тони Абът. Сред аргументите за германския вариант, който бе представен от Меркел на австраклийския премиер през есента на 2014 година, е „безпристрастността“ на Германия. Япония не може да се смята за неутрален доставчик заради напрегнатите отношения с Китай.

Съдовете от проект 216 са свръхмодерни неатомни подводници, които са оборудвани с установки за изстрелване на крилати ракети и торпеда. Проектната дължина на подводниците е около 90 метра, автономността им е до 4 седмици.

Очаква се предварителното споразумение за доставка на подводниците в Австралия да бъде сключено в средата на тази година.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация

Модерна рибовъдна ферма създадоха по Програмата за морско дело и рибарство в язовир „Клокотница“

От традиционно рибно стопанство, каквото представляват всички зарибени вътрешни водоеми, наемателят на язовир „Клокотница“, „Водно строителство - Хасково“ АД, успява да създаде и

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент