Германия строи 12 подводници за Австралия

u212_10

Канцлерът Ангела Меркел с всички сили се старае да сключи най-мащабния договор за износ на въоръжение в историята на Германия. По информация на Spiegel-online, става дума за продажбата на Австралия на до 12 подводници проект 216, предаде Блиц.

Сделката в перспектива може да донесе на германската военна индустрия договор за 14 милиарда долара. В правителствените кръгове споразумението се нарича „безпрецедентно“, защото може за десетилетия напред да натовари с работа местните предприятия.

В борбата за австралийския договор Германия се конкурира с Япония, чието предложение също интересува Тони Абът. Сред аргументите за германския вариант, който бе представен от Меркел на австраклийския премиер през есента на 2014 година, е „безпристрастността“ на Германия. Япония не може да се смята за неутрален доставчик заради напрегнатите отношения с Китай.

Съдовете от проект 216 са свръхмодерни неатомни подводници, които са оборудвани с установки за изстрелване на крилати ракети и торпеда. Проектната дължина на подводниците е около 90 метра, автономността им е до 4 седмици.

Очаква се предварителното споразумение за доставка на подводниците в Австралия да бъде сключено в средата на тази година.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент