Смяна на името на най-големия кораб в света искат евреи

Pieter Schelte Rotterdam 1

Офицерът от СС Pieter Schelte
Офицерът от СС Pieter Schelte

Протест срещу пристигането на гиганта PIETER SCHELTE в Ротердам организираха лидери на еврейски общности във Великобритания и Холандия. Maritime.bg припомня, че най-големият кораб в света, плаващ под флага на Панама, пристигна в Холандия за насищане с техника. Именно в Ротердам бе специално драгирано корабно място, което да приеме съда с дължина 382 метра и широчина 124 метра.

Причина за протеста на еврейските общности е, че корабът носи името на офицер от Вафен – СС – военното подразделение на СС. Основано е в Германия през 1939 г., след като СС се разделя на две. Името „Вафен-СС“ става официално на 2 март 1940 г. Въпреки, че организацията е оглавявана от Хайнрих Химлер, тя взема участие във Втората световна война (ВСВ) под командването на Вермахта. По време на войната се разраства до 38 дивизии, в които служат елитни бойни части.

Корабът носи името на бащата на собственика на фирмата ALLSEAS, която притежава плавателния съд. Петър Шелте е бил морски инженер по време на Втората Световна война. След края й е съден за военни престъпления.

„Именуването на подобен кораб с име на офицер от СС, който е осъден за военни престъпления е обида към милионите, които страдаха и загинаха в ръцете на нацистите“, коментира заместник-президентът на Борда на еврейските депутати в английския парламент Джонатан Аркуш.

„Призоваваме собствениците на кораба да го преименуват“, подчертава Аркуш.

Пристигането на най-големия кораб в света в Ротердам съвпадна със 70-ата годишнина от освобождаването на Аушвиц. Друга еврейска организация коментира, че това най-вероятно е неприятно съвпадение, но също изиска незабавна смяна на името.

Още за PIETER SCHELTE в Maritime.bg

[insert_posts query_type=“posts“ posts=“28420, 26476, 23968″ display_style=“list-plain“]

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент