Диспечер спрял медиците да се качат на кораба с пострадал моряк край Варна

korab
Специална работна група да разгледа проблемите при работата между Спешна помощ и ИА „Морска администрация“. Това е изискала ръководителката на спешния център във Варна, научи Maritime.bg. Причина за предложението е инцидентът с турски моряк, който почина след падане в хамбар на кораб на рейда пред Варна.

Припомняме, че тогава спешният екип не се качи на катера на Морска администрация, който бе активиран след сигнал от капитана на плавателния съд. Предлог за това става твърдението, че спешният екип няма право да оказва помощ на борда на кораб под чужд флаг.

От ръководството на спешния център коментираха тогава, че реален отказ не е имало. Вече обаче е известно, че дежурен диспечер е разпоредил на Морска администрация да транспортира пострадалия на Морска гара.

До няколко седмици ще бъдат разгледани нормативните документи, които разпореждат съвместните действия, тъй като е напълно ясно, че в Спешна помощ не са подготвени за подобни случаи.

Преди броени дни медицински екип оказа помощ на спасен от моряците на кораб „Емона“ давещ се пиян мъж. Лекарите в случая не отказват да се качат на него.

„Налице са няколко наредби между Министерството на транспорта и Министерството на здравеопазването, но в тях не е оказано какви са функциите на нашия екип“, коментира преди дни директорът на Спешна помощ във Варна д-р Мая Рашева. По думите й отговорните органи следва да ревизират нормативната уредба и да направят промени в тях за да се реагира качествено и правилно при вземането на решения в подобни ситуации.

Още по темата:

[insert_posts query_type=“posts“ posts=“28652, 28633″ display_style=“list-small“]

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент