Пристанище Бургас представи новата си круизна стратегия

morska-gara-burgas
Сътрудничество и комуникация бяха ключовите теми, обсъждани от участниците в Зимния Круизен Форум в град Картагена, Испания в периода 21-22 януари 2015 година, заяви след завръщането изпълнителният директор на порта Диян Димов.

Във форума участваха председателят на Съвета на директорите Иван Капитанов и представляващия българския туристическия круизен сектор – Владимир Караджов.

Главните мениджъри на водещите пасажерски компании – „Карнавал”, „Роял Карибиен”, „Туи Круизес”, ”Томсън”, „Луис Круизес”, „Азамара” изложиха и дискутираха с представителите на пристанищните оператори, туристическите компании, круизните асоциации и обединения трудностите, силните и слабите страни, и възможностите на световния круизен бизнес.

На форума беще отчетено трайното нарастване и разширяване на обхвата и обема на круизния пасажерски туризъм. Специално за страните от Западна Европа средното годишното нараставане на пасажерите е с 5 %, като е достигната внушителната цифра от 6 357 000 круизни туристи за 2014 година.

За експанзията в това туристическо направление ще допренесе и програмата до 2020 година за строителство и пускане на вода на нови 29 пасажерски кораба с общо 92 195 места на обща стойност от 22,1 милиарда долара.

В тази динамична световна среда от изключителна важност и значение за Морска гара Бургас е да извоюва своето достойно присъствие. За това представителите на Пристанище Бургас проведоха редица индивидуални работни срещи с ръководителите на компаниите в рамките на форума.

Докато мощните американски компании към момента отчитат определени рискове и заплахи за своите туристи, предвид ситуацията в Украйна, то тези които оперират основно на европейския средиземноморски пазар възприеха с интерес и разбиране предложената от бургаските представители нова стратегия за круизната дестинация Бургас.

Същата се базира на определено малкото морско отстояние от хъб порта Истанбул и възможността в рамките на 24 часа да бъде посетено още едно море и още три изключителни града – Бургас, Созопол и Несебър, част от световното историческо наследство под егидата на ЮНЕСКО.

Конкретните предложения към Пристанище Бургас бяха отправени от страна на оперативните менъджъри – Джаки Нобъл /Томсън Круизес/, Алесандро Пино /V Ships/, Томас Рюч /Туи Круизес/, Кристофър Коатс /Cruise & Maritime Voyages/. Те са основно в две насоки: подобряване на терминалната инфраструктурата с цел максимално качествено и бързо обслужване на големия брой пасажери от един кораб и ценови нива, които да дават възможност при съпоставимост с конкурентни портове да бъде избран порт Бургас.

Тези две основни задачи ще бъдат част от приоритетите за държавния оператор през настоящата и следващата година.

Значението на участието на Пристанище Бургас във форума най-точно беше характеризирано от страна на Мери Бонд от SEATRADE, основен организатор на международното круизно изложение в Картагена.

„Като единствени представители на Източна Европа, активното Ви присъствие на форума и тези срещи, които проведохте доказаха на круизните компании високата ангажиранност и заинтересованност на Бургас, че същия е и следва да бъде неразделна част от световния круизен бизнес, независимо от моментните трудности!”, заяви Бонд.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент