„Турски поток“ ще ползва морската част на „Южен поток“

iujen-potok

Газопроводът „Турски поток“, който „Газпром“ ще строи като алтернатива на проваления проект „Южен поток“, ще използва старото трасе, стигайки почти до България, а оттам ще завие по посока на европейската част на Турция, пишат руските вестници, предаде ЕкипНюз. Те коментират, че по този начин „Газпром“ ще използва част от изгладената инфраструктура, а в случай на друго развитие на обстоятелствата ще може да се реализира и „Южен поток“.

Директорът на „Газпром“ Алексей Милер и министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз са договорили маршрута и сроковете за строителство на газопровода „Турски поток“. Начална точка на ще стане компресорната станция „Русская“ в Анапа, откъдето трябваше да започва и „Южен поток“.

Общата дължина на морския участък на „Турски поток“ ще бъде същата като на „Южен поток“ до България – 910 км. Междуправителственото споразумение за „Турски поток“ се планира да бъде подписано през второто тримесечие на 2015 г., а първите количества газ – 15,75 млрд куб. м. – да потекат през декември 2016 г. Той ще бъде предназначен за турския пазар.

Междувременно турски представители на бизнеса заявиха, че реализацията на газопровода „Турски поток“ ще се сблъска с множество трудности, включително и с нуждата от одобрение от страна на Европа и САЩ и че в крайна сметка решението ще бъде предимно политическо.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент