Бреговите центрове започват работа на 15 юни

Снимка Пламен Гутинов, в-к "Черно море"
Снимка Пламен Гутинов, в-к „Черно море“

Бреговият център във Варна вече е изграден. Предстои оборудването му, а се очаква той да започне работа на 15 юни. По същото време своята дейност ще започне и центърът в Бургас, пише „Черно море„.

Бреговият център на Варна е разположен в Аспаруховия парк. В момента се почистват помещенията и се оформя теренът отвън. Предстоят доставката и монтажът на оборудването. 4 основни структури на държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ ще бъдат разположени в новата сграда.

Първият етаж е за ситуационния център за управление при кризи. На втория етаж ще бъде техническата зала, където ще е разположен „машинният интелект“ на сградата – всички необходими за функционирането на бреговия център съоръжения. Третият етаж е предвиден за оперативния център на българската част на GMDSS. На последния етаж е оперативната зала за управление на корабния трафик.

„Тази зала е предназначена за извършване на комуникации – радиовръзка с корабите и особено при операции търсене и спасяване, при нефтени разливи, т.е. тук са съсредоточени информацията и управлението“, коментира Златко Кузманов, ръководител на проекта.

Снимка Пламен Гутинов, в-к "Черно море"
Снимка Пламен Гутинов, в-к „Черно море“

Информационната система за управление на корабния трафик е на стойност около 40 млн. лева и се изгражда по Оперативна програма „Транспорт“. Част от нея е и Бреговият център в Бургас, който се прави паралелно с варненския.
„Бреговите центрове в Бургас и Варна са с еднаква архитектура и еднакво функционално предназначение. Те могат взаимно да поемат функциите си в случаи на аварийни ситуации в някой от тях“, допълва Кузманов.

Още по темата:
[insert_posts query_type=“posts“ posts=“28323″ display_style=“list-big“]

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент