Само във Варна подготвят специалисти със средно образование за корабостроенето и пристанищата

varnenska-morska-gimnaziya

Само във Варна може да се получи средно образование по специалностите „Корабостроене“ и „Експлоатация на флота и пристанищата“ (ЕПФ), сочи справка на Maritime.bg. Единствено Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ продължава да обучава бъдещи специалисти по тях. Морската професионална гимназия в Бургас и речната в Русе от години вече не подготвят кадри по тях.

Двете специалности в морската гимназия вече са защитени, стана ясно на заседание на Комисията по заетост към областния управител във Варна. Общо 11 са професиите, които бяха обявени за защитени за държавен план-прием. Сред тях са и двете морски специалности.

„Това означава, че при невъзможност за осъществяване на пълен прием, обучението продължава в намален състав“, обясни пред Maritime.bg директорът на ВМГ инж. Пепа Василева. По думите й досега при невъзможност за прием на 26 ученика по специалност, обучението е било отказвано, защото няма възможност за финансиране на учебния процес.

През тази година в морската гимназия не са приемани ученици по двете специалности, а множество фактори са причинили липсата на интерес у младежите. „Голямо влияние има и задълбочаващата се демографска криза“, подчерта инж. Василева.

Интересът в средното морско училище във Варна е основно свързан със специалностите „Корабоводене“ и „Корабни машини и механизми“. „Най-много кандидати има в тези две специалности, както и към другите свързани с работата на море“, коментира инж. Василева. Тенденцията, която отчитат от ВМГ обаче е свързана с увеличаване търсенето на специалисти по защитените специалности.

По-голямата част от завършилите ВМГ продължават своето образование във висши учебни заведения в същата специалност, сочат данните на училището. „Обявяването на специалностите за защитени гарантира и нуждите за подготвени специалисти на корабостроенето, кораборемонта и пристанищата“, коментира още инж. Василева.

Maritime.bg – България / Морско образование

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент