Наш кораб участвал три дни при спасяването на горящия ферибот Norman Atlantic

PLANA

Кораб на Параходство „Български морски флот“ е участвал три дни в операцията по спасяване на пасажерите от горящия ферибот NORMAN ATLANTIC, научи Maritime.bg. В операцията е бил активиран бълкер „ПЛАНА“, плаващ под малтийски флаг, част от флота на БМФ.

Корабът на българската компания, заедно с други по-големи плавателни съдове, е правил заслон на операцията по прехвърляне на бедстващите пасажери.

„Нашият екипаж е действал изключително професионално в сложната обстановка, което се потвърждава от получените благодарствени писма от Бреговата охрана на Република Гърция и Администрацията на флага на Малта“, коментира пред Maritime.bg изпълнителният директор на Параходство БМФ АД к.д.п. Александър Калчев.

„Възползваме се от възможността да похвалим капитана и неговия екипаж за действията им“, пишат в писмо до нашата компания от администрацията на малтийския флаг.

„Тази постъпка представлява един изключителен акт на хуманизъм и солидарност, и доказва вашата силна отдаденост на дългосрочните ценности и принципи на морското дело“, подчертава гръцката брегова охрана.

Капитан на кораб „ПЛАНА“ е к.д.п. Ивайло Гръчаров. От БМФ коментираха пред Maritime.bg, че екипажът ще бъде награден.

Кораб „ПЛАНА“ (IMO 9004176) е построен през 1991 г. Съдът има дедуейт 21568t, дължина 168m и широчина 25m. Плава под флага на Малта.

norman-atlantic

Maritime.bg припомня, че в момента прокуратурата в Италия разследва пожара на ферибота. 27 души загинаха при инцидента.

На 28 декември м.г. избухна пожар на NORMAN ATLANTIC, който в момента бе на около 30 nm западно от остров Корфу. Фериботът плава от Патра за италианското пристанище Анкона.

Шестима български граждани бяха спасени от борда на горящия кораб.

[col type=“half“]

38_mv Plana_MaltaДо Изпълнителния директор на Параходство БМФ АД

Уважаеми Господине,
Пиша ви относно нещастният инцидент, който възникна с м/к Norman Atlantic на 28 декември, 2014 г. в Адриатическо море и предоставената помощ в последвалата трудна спасителна операция от капитана и екипажа на м/к „Плана“, плаващ под Малтийски флаг.
Възползваме се от възможността да похвалим капитана и неговият екипаж за действията им. Въпреки че за всички е ясно, че подпомагането на човек в беда на море е международно задължение, нашата Администрация е изключително благодарна за постъпката на капитана и неговият екипаж.
Ние оценяваме предприетата инициатива от капитана и неговият екипаж, изпълнена по един изключително старателен  и професионален начин, за спасяването на живота на застрашените по време на инцидента.
Като признание за тяхната важна роля в спасителната операция, нашата Администрация ви моли най-учтиво да предадете адмирациите, признанието и сърдечните благодарности от страна на Transport Malta на капитана и неговият екипаж за тяхната благородна постъпка и професионализъм.
Искрено ваш
Ivan Sammut,
Registrar General of
Shipping and Seamen
23 януари 2015 г.

[/col]

[col type=“half last“]

39_PLANA_hellenicПисмо от Бреговата охрана на Гърция

До Г-н Ивайло ГРЪНЧАРОВ,
капитан на м/к „Плана“ (ІМО 9004176), регистриран под флага на Малта,
Параходство „Български морски флот“ АД (NAVIBULGAR)

Уважаеми Господин Капитан,
С настоящото писмо искам да изразя своята искрена благодарност на вас и екипажът на м/к „Плана“ за безценния принос и оказаната помощ в Операцията по търсене и спасяване, в резултат на която бяха спасени 453-ма души – пасажери и екипаж, от плаващият под италиански флаг м/к „Норман Атлантик“, бедстващ в Южно Адриатическо море на 28 декември 2014.
Тази постъпка представлява един изключителен акт на хуманизъм и солидарност, и доказва вашата силна отдаденост на дългосрочните ценности и принципи на морското дело.
Искрено Ваш
Вицеадмирал Ат. АТАНАСОПУЛОС,
Командващ Бреговата охрана на Гърция
19 януари 2015 г., Пирея

[/col]

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Търсят помощ от петима министри за пътя до пристанищен терминал Варна – Запад

Пореден опит прави кметът на Девня Свилен Шитов за решаване на проблема с пътя до най-големия български пристанищен терминал Варна - Запад. За 13-и път градоначалникът търси

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент