Китай крие строителството на самолетоносачи

kitai-samoletonosach

Китай е избрал фирма, която да снабди с кабели втория китайски самолетоносач, който ще започне да се строи тази година, като се очаква още много да го последват, съобщи „Гардиън“, цитиран от ОффНюз.

Властите в град Чанджоу се похвалиха, че през 2015 г. градът им ще работи по някои много важни големи програми, включително окабеляването на втория самолетоносач на страната.

Тази новина обаче бързо беше изтрита от китайските онлайн медии и сайтове.

Засега няма обяснение защо Пекин е наложил цензурата, тъй като нито една публикация не е давала подробна информация за кораба.

Първият самолетоносач на Китай беше закупен от Украйна и влезе в експлоатация през 2012 г., докато военните разходи на държавата скочиха драстично спрямо минали години.

През април 2013 г. главнокомандващият на китайския флот заяви, че страната му ще има повече от един самолетоносач, но не конкретизира колко точно.

Въпреки че Поднебесното царство повишава военния си бюджет всяка година с десетки милиарди долари, то все още е далеч зад САЩ по военен капацитет и възможности.

Министърът на отбраната на страната коментира, че Китай ще се фокусира върху подобряването на бойния капацитет на войската си с цел да победи в локалните войни, в които страната би мога да бъде въвлечена. В момента Пекин води няколко териториални спора със съседките си. Най-сериозни са с Япония и Филипините.

През декември 2014 г. щатски конгресмен предсказа, че китайският флот в бъдеще ще има повече бойни кораби от САЩ, което би наклонило баланса на силите в Азия към Китай.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент