Пламен Манушев: Търсенето и спасяването е много сериозен проблем

kater-varnaМорското търсене и спасяване бе една от темите на разговор между представители на морския бранш и депутата от ГЕРБ Пламен Манушев. По време на приемната на народния представител бе засегнат изключително важният въпрос.

Председателят на Българската асоциация на морските капитани кап. Димитър Димитров сподели пред Манушев, че търсенето и спасяването по море трябва да влезе в единната спасителна система на България.

„Това е много сериозен проблем. Дълги години той се решаваше само от Морска администрация с помощта на Военноморските сили. Но не е регламентиран така, че страната ни да отговоря на изискванията. Има много идеи и работни групи, но нещата не са доведени докрай. Правена е международна кръгла маса на тема „Баланс на отговорностите на държавата и местната власт при решаване на проблемите на аварийността на море и търсене и спасяване в българския отговорен район”. Изводът е, че трябва да се актуализира Националния план за търсене и спасяване и след съгласуване със заинтересованите организации и ведомства да се предложи издаване на постановление на МС, с което морското спасяване да влезе като морски модул в Националния план за защита при бедствия”, разясни Манушев.

Депутатът добави, че по този начин се цели не само създаване на по-добра организация, но и получаване на шанс за кандидатстване по европейски програми.

Манушев пое ангажимент пред кап. Димитров да направи специална среща с министъра на транспорта и да запознае с проблема колегите си от Комисията по транспорт в НС.

„Време е да се създаде една стройна организация, да гарантираме живота на хората, работещи в морето при евентуални бедствия, за да имат надежда, че ще бъдат спасени”, настоя Манушев.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент